Tarta ze szparagami, parmezanem i chrupiącymi orzeszkami piniowymi

Wiosna! Słońce mocniej zaczęło świecić i w końcu widać niebo. Na drzewach zakwitły biało różowe kwiaty, trawniki zrobiły się zielone i znowu słychać śpiew ptaków (a nie tylko posępne krakanie wron). Jest tak pięknie, że w zasadzie cały czas chciałabym siedzieć na dworze. Jest po prostu cudownie!

Ten nowy poziom energii, ta wszechogarniająca zieleń przenosi się także do mojej kuchni. Eksperymentuję z zielonym koktajlami np. z dodatkiem młodziusieńkiej pokrzywy, z natką pietruszki czy szpinakiem. Mam po prostu ochotę na zielone! Sieję mnóstwo kiełków, obiady posypuję zieleniną na bogato.

Ostatnio w sklepie udało mi się kupić pierwsze w tym sezonie szparagi. I chociaż cena nie zachęcała, to nie mogłam się powstrzymać i kupiłam jeden pęczek. I z tym jednym pęczkiem miałam taki dylemat jak w najlepszy sposób go wykorzystać, że z tego wszystkiego przeleżał w lodówce 2 dni. W końcu go wyjęłam i zrobiłam tartę ze szparagami. Wyszła wspaniała. Połączenie kruchego ciasta, masy serowej z parmezanem, szparagów i chrupiących orzeszków piniowych to był strzał w dziesiątkę. Myślę, że taką tartę zrobię jeszcze nie raz, jak już szparagi potanieją.

Przygotowując tartę musiałam szparagi nieco przyciąć. Jeśli tak jak ja, nie lubicie wyrzucać jedzenia, to polecam Wam przygotowanie zupy szparagowej (z tych właśnie odciętych końcówek).

Z przepisu wychodzą 2 nieduże tarty.

tarta_ze_szparagami_1a

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (pokrojone w kostkę, schłodzone)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody (do połączenia składników)

Farsz:

  • 1 pęczek szparagów
  • 125g kremowego serka
  • 60g startego parmezanu
  • 1 cebula dymka
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Do podania: garść orzeszków piniowych

tarta_ze_szparagami_1c
Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. wodę dodawać na końcu, stopniowo- tylko po to, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto uformować w 2 kule, rozpłaszczyć je i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
  2. Przygotować farsz. Ceulę drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oliwy. Ostudzić. Dodać starty parmezan, serek kremowy, tymianek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać, odstawić do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Szparagom odciąć końcówki.
  4. Jedną porcję ciasta rozwałkować na płaski placek o średnicy ok 25cm. Przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć połowę masy serowej i rozprowadzić ją po całości, zostawiając ok. 2,5cm odstępu od brzegu. Na wierzchu ułożyć szparagi, docinając końcówki w zależności od potrzeby. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta.
  5. Piec ok 45min, do zezłocenia ciasta.

W międzyczasie uprażyć na patelni orzeszki piniowe i posypać nimi upieczone tarty.

Smacznego!

tarta_ze_szparagami_1b

Komentarzy: 2

  1. 16 kwietnia 2016 / 20:23

    Szparagi uwielbiam i zawsze czekam na sezon, ja zazwyczaj gotuję na parze i jem z czosnkiem lub lekko posolone 🙂

    • Kinga
      18 kwietnia 2016 / 12:49

      takie też są przepyszne. Ja do tego dodaję też roztopione masełko. Pozdrawiam ciepło:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.