Cruffiny z cynamonem

Całe wieki nie było wspólnego wypiekania na śniadanie! Bardzo stęskniłam się za cotygodniowym pieczeniem i testowaniem nowości. Kiedy ostatnio ktoś zaproponował cruffiny, moja pierwsza myśl była taka: „O, mamusiu, takie to jest piękne i fotogeniczne! Muszę to upiec”.

I upiekłam. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku cruffiny. Kruche jak croissanty i puszyste jak muffiny. Pachnące masłem i cynamonem!

Cruffins= Croissants + Muffins

Moja rodzina pożarła cruffiny w trymiaga. Córka obficie posypywała je cukrem pudrem, mąż jadł wszystkie po kolei bez względu na ilość cukru pudru, ja rozrywałam je na pół i smarowałam dżemem truskawkowym. Pyszne! Do wieczora nie ustały. To chyba najlepsza rekomendacja, prawda?

Przygotowanie cruffinów jest proste, ale wymaga trochę czasu. Jeśli dysponujecie maszynką do makaronu to macie część roboty z głowy. Ja niestety wałkowałam ciasto na stolnicy, ale potem przeniosłam się na oprószony mąką blat stołu.

cruffins

Przepis pochodzi z tej strony i w całości cytuję go za autorką.

Skłądniki na 12 cruffinów:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 185ml ciepłej wody
  • 80g miękkiego masła + 130g do smarowania
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i kilka łyżek wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do misy miksera dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrabiając, dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80g). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałek i rozwałkować tak cienko jak tylko się da, rozciągając bardziej pionowo niż na boki, do wymiarów ok. 80x 14cm
  4. Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka posmarować dokładnie masłem (ok. 20g na jedną porcję ciasta) i posypać cynamonem. Następnie ciasto ciasno zwinąć w rulon i rozciągnąć na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku.
  5. Zaczynając od rulonu, który przygotowany był najwcześniej (zdążył lekko podrosnąć) przeciąż wzdłuż na 2 równe części. Zwinąć w ślimaka, pamiętając by schować końcówki do środka.
  6. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie do muffinów i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ok. 30 minut.
  7. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, na środkowej szynie, ok. 25 minut do zrumienienia. Studzić w formie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem lub nadziać ulubionym nadzieniem.

Smacznego!

Tutaj zamieszczam link do filmiki instruktażowego: klik.

Razem ze mną cruffiny upiekły: Dorota, Paulina, Ala , Bożena, Marghe i Kasia

cruffiny

Komentarzy: 3

  1. 10 lutego 2019 / 12:20

    U mnie tez zniknęły szybciutko 🙂 Twoje wyszły znakomicie 🙂 Pozdrawiam

    • Kinga
      10 lutego 2019 / 12:46

      dziękuję Dorotko, fajnie jest znowu coś razem upiec 🙂

  2. 13 lutego 2019 / 16:41

    Pyszności, też piekłam.Dziękuję za wspólne pieczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.