Pizza na cienkim cieście z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i serem to włoska klasyka gatunku. Przez większość czasu uważałam ją za „pakiet bieda” i z lubością dobierałam do niej przynajmniej ze 3 dodatkowe składniki. Okazało się jednak, że to wszystko kwestia ciasta i sposobu jego wypiekania oraz dodatków. I wierzcie mi, wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca ani niesamowicie wypasionego piekarnika. Moja stara kuchenka doskonale daje sobie radę.
Z przepisu wychodzą dwie pizze. Z ciasta formuję dwa cienkie placki- po upieczeniu są miękkie i chrupiące zarazem, doskonale trzymają kształt i nie opadają jak naleśniki…Do tego domowy sos pomidorowy ze świeżymi ziołami plus mozzarella. Mmmm, to połączenie jest naprawdę świetne. Oczywiście na pizzę można dorzucić ulubione dodatki. Im więcej składników tym mniej włoska pizza, a bardziej amerykańska. Taką też lubię tylko ciasto robię ciut inaczej.
Składniki:
ciasto:
400g mąki
190ml ciepłej wody
10g świeżych drożdży
30ml oliwy z oliwek
2/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
sos pomidorowy:
4 duże pomidory
250g pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 gałązki bazylii
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
dodatkowo:
1 opakowanie sera mozzarella
Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, odrobinę ciepłej wody i kilka łyżek mąki do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. 10min. aż drożdże zaczną
pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić sprężyste, elastyczne ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Sos pomidorowy: Duże pomidory umyć i przekroić na pół, posypać czosnkiem posiekanym w plasterki, podlać oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na ok. 40 minut. Na ok 15 min przed końcem dodać pomidorki koktajlowe, sa małe więc szybko się pieką. Następnie wszystkie pomidorki przełożyć do garnka i odparować nadmiar wody. Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i jeszcze chwilę pogotować. Zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.
3. Rozgrzać piekarnik do 220stopni, wstawić blachę do pieczenia do środka aby się dobrze nagrzała. W międzyczasie ciasto na pizze, podzielić na pół, z każdej części
uformować cienki placek. Ciasto jest elastyczne i łatwo się z nim pracuje. Placek najlepiej formować na papierze do pieczenia, łatwiej później przenieść na blachę. Placek
wstawić na ok.5-7 minut do piekarnika, aby się delikatnie podpiekł. Następnie należy wyjąć blachę z plackiem i posmarować go sosem pomidorowym. Na tym etapie dodajemy też pozostałe składniki, wedle upodobań, ja dzisiaj jednak pozostaję przy klasyce. Placek należy ponownie wstawić do piekarnika, na jakieś 10 minut. Następnie go wyjąć i posypać mozzarellą i listkami świeżej bazylii, a potem znów wstawić do piekarnika aby ser się roztopił a brzegi pizzy delikatnie zarumieniły.
4. Pokroić na kawałki. Pozostały sos przełożyć do małej miseczki i podawać razem z pizzą.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego profilu na facebooku.
wyszła pyszna:)
Jakby się ktoś zastanawiał czy warto zrobić taką pizzę, odpowiadam- KONIECZNIE 🙂 Jest pyszna!
dziękuję za tak dobrą rekomendację 🙂
Pycha!
A przy okazji trafiłam na pyszną pizzę 🙂 Będę korzystała z przepisu 😀
Przepiękny artykuł! 🙂 Zdjęcia są tak apetyczne, że aż ślinka cieknie 🙂
Jutro na obiad robię obowiązkowo pizzę! 🙂
dziękuję 🙂
pycha!
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
Przez żołądek do serca:-) mój chłopak był zdumiony;-) dzięki za inspirację!
To świetnie! Dziękuję za wiadomość:)
najlepsza pizza pod słońcem! Wszyscy byli zadowoleni
jak miło czytać takie komentarze:)
Pyszna pizza
cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie