Sezon na truskawki niedługo się skończy, dlatego chciałam Wam pokazać jeszcze jeden pyszny przepis z wykorzystaniem tych owoców. Truskawki z rabarbarem. Słodko- kwaśne smaki idealnie ze sobą współgrają. W trakcie przygotowywania konfitury odlewam część soku, dzięki czemu skraca się czas przygotowywania. Sok można zużyć na bieżąco lub zlać do słoiczków i zapasteryzować. W chłodne dni pozwoli nam przywołać letni błogostan. Tak samo jak konfitura.
Z przepisu otrzymałam 1,5 słoiczka dżemu o pojemności 250 ml i dwa malutkie słoiczki soku (użyłam słoików po musztardzie).
Składniki:
1kg truskawek
300g rabarbaru
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Dzień 1: Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w garnku. Rabarbar umyć, obrać z włókien, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka. Ja użyłam bardzo młodych i dosyć cienkich łodyg rabarbaru
więc ich nie obierałam. Owoce zasypać cukrem i gotować przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Odlać nadmiar soku.
Dzień 2: Konfiturę ponownie zagotować i gotować do momentu aż zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Smacznego!