W tak piękny i słoneczny dzień jak dzisiaj, szkoda czasu na siedzenie w kuchni. Obiad ma byc szbko, więc makaron jest jedną z opcji. Po wrzuceniu do wody będzie gotował się sam. Pomidorki koktajlowe też upieką się same. A ja w tym czasie przygotuję sos, który sam w sobie ma być za słony i zbyt pikantny. Dopiero w połączeniu z makaronem i brokułami całe danie stanie się odpowiednio zbilansowane.
Składniki:
250g makaronu graham (durum) w kształcie muszelek (+ 1/4-1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron)
1 brokuł
4 fileciki anchois
3 ząbki czosnku
1/2 suszonej papryki chilli
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
2 suszone pomidory + 2 łyżki oliwy, w której były pomidory
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżka suszonej bazylii
skórka i sok z połowy cytryny
2 czubate łyżki startego parmezanu
1 łyżka pistacji
1 gałązka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, zostawiając 1/4-1/3 szklanki wody, którą dolejemy do sosu.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok. 5min, aby nadal był jędrny i zachował piękny, zielony kolor.
Umyte pomidorki koktajlowe ułożyc na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
2. Pozostałe składniki przełożyć do blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Do makaronu dodać brokuły i sos. Delikatnie wymieszać. Jeśli potrzeba dodać wodę, którą odlaliśmy po ugotowaniu makaronu.
4. Podawać z upieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Można dodatkowo posypać parmezanem.
Smacznego!