Młode ziemniaki mają swój niepowtarzalny urok. Najlepsze są te najmniejsze, takie w sam raz na jeden kęs. Zazwyczaj nie mam cierpliwości do ich obierania, więc akcję kończę na ich porządnym wyszorowaniu. Dzisiaj jednak ziemniaki postanowiły zrobić mi niespodziankę i w trakcie mycia szczoteczką do warzyw, oblazły ze skóry. Same!
W zeszłym roku prezentowałam Wam przepis na młode ziemniaki w bazyliowym pesto, a dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na sałatkę na ciepło przygotowaną z młodych ziemniaków, świeżego groszku cukrowego, kukurydzy, jajka w koszulce i sosu ze świeżych ziół. Takie szybkie danie na upalne dni.
Składniki:
- 400g młodych, małych ziemniaków
- 250g groszku cukrowego w łupinkach
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 jajka ( w temperaturze pokojowej)
- kilka liści sałaty
- garść bazylii
- garść rukwi wodnej
- 1 gałązka oregano
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Groszek cukrowy ugotować i wyłuskać. Kolejność można zmienić:)
- Drobno posiekać bazylię, oregano, koperek i czosnek. Przełożyć do miski i wymieszać z solą, pieprzem, oliwą, a następnie dodać jogurt. Całość przelać do ugotowanych ziemniaków i dokładnie wymieszać.
- W garnku zagotować 1 litr wody. Jak się zagotuje dodać 2 łyżki octu. Jajko wbić do miseczki. Zamieszać łyżką wodę w garnku, aż powstanie w wodzie wir, w który delikatnie, tuż nad samą powierzchnią wody należy zsunąć jajko. Gotować ok. 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz. To samo zrobić z drugim jajkiem.
- Na talerze wykładać sałatę, zielony groszek, kukurydzę oraz ziemniaki. Na wierzchu układać jajko w koszulce. Całość można dodatkowo oprószyć koperkiem i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji: www.warzywneinspiracje.pl