Kurczak w chrupiącej panierce „chodził” za mną od jakiegoś czasu. Tak samo bób i zielony groszek. Czekałam na świeże, pachnące warzywa, które smakują o niebo lepiej niż mrożonki. Bób co prawda już w tym sezonie kupowałam ale dwukrotnie został pożarty zanim zdążyłam pomyśleć o usmażeniu kurczaka. W końcu jednak udało się wszystko zsynchronizować.
W ostatnim czasie w moich sałatkach lądują nie tylko zwykłe sałaty, ale także szpinak czy liście botwinki. Tych ostatnich miałam w zeszłym tygodniu całkiem sporo ponieważ przerywaliśmy na działce buraczki; w tym roku wyjątkowo chyba każde nasionko wykiełkowało i w rządkach zrobiło się stanowczo za ciasno.
Do obiadu można dogotować także ziemniaki, kaszę lub ryż, jednak na moje potrzeby i pojemność żołądka było dokładnie w sam raz.
Porcja dla 2-3 osób.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
250g groszku cukrowego
300g bobu
mała główka sałaty
garść liści szpinkau
garść liści botwinki
1/2 cebuli
po łyżce posiakanych ziół: natki pietruszki, kopru, szczypioru
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki sezamu
1 jajko
sól, pieprz
Sos sałatkowy:
3 łyzki oliwy
3 łyżeczki grusztardy lub zwykłej musztardy
1 łyżeczka miodu płynnego
sok z cytryny (1-2 łyżki)
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka rozkroić wzdłuż na pół tak aby z jednej piersi powstały dwa kotlety. Delikatnie je rozbić przy użyciu tłuczka do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Płatki kukurydziane pokruszyć z moździerzu na drobne kawałeczki. Sezam uprażyć na suchaj patelni do zezłocenia i wymieszać z płatkami. Jajko ubić trzepaczką.
3. Kawałki kurczaka moczyć w jajku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z sezamem. Smażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Ja zazwyczaj smażę na oleju rzepakowym.
4. W międzyczasie ugotować bób oraz groszek cukrowy. Warzywa gotować w osolonej wodzie do miękkości, nastepnie odcedzić i lekko ostudzić. Obrać.
5. Przygotować sałatę i sos. W jednej misce umieścić liście sałaty, jeśli trzeba- porwać liście na mniejsze kawałki. Dodać pokrojony szpinak, liście botwinki, posiekaną cebulę i zioła. Przygotować sos- dokładnie wymieszać składniki. Sałatę polać tuż przed podaniem.
6. Na talerzach umieszczać porcję sałaty, groszek cukrowy, bób i kurczaka.
Smacznego!
Super, wygląda to świetnie, uwielbiam kurczaka w płatkach kukurydzianych, za to bobu na obiad jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować 😀
koniecznie! moim zdaniem to miła odmiana w stosunku do klasycznych dodatków
wygląda smakowicie:) piękne zdjęcia:)
dziękuję 🙂