Kapusta wigilijna z grzybami

Tak wiem, jest końcówka kwietnia, lada moment majówka, a ja z kapustą wigilijną wyskakuję. Otóż dla mnie jest to moment idealny aby zaprezentować jedno z obowiązkowych dań na naszym stole Wigilijnym. Od grudnia minęło już kilka miesięcy, zdążyłam odpocząć już od śledzi, kapusty, pierogów i jestem gotowa jeść je na nowo; zwłaszcza, że w prognozie pogody zapowiadają zimną majówkę.

W sobotę mam zaplanowane obsiewanie działki warzywami, więc ciepła kapusta będzie idealna na rozgrzanie. U mnie robi się ją dokładnie w sposób opisany poniżej. Oczywiście płynna jest granica proporcji leśnych grzybów do pieczarek, w zależności od tego czym akurat dysponujemy. Na Wigilię dominują prawdziwki i podgrzybki, ale w pozostałe dni roku nie ma to większego znaczenia. Do kapusty nie używamy masła, tylko oleju. W końcu miało to być danie postne!

A jak wygląda kapusta u Was w domach? Dodajecie żurawinę lub inne składniki, których u mnie się nie stosuje do kapusty? Dajcie znać w komentarzu.

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

Składniki:

  • 1kg kapusty kwaszonej z marchewką
  • 4 duże suszone borowiki
  • 250g drobnych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku (cały lub mielony)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Borowiki umyć pod bieżącą wodą, następnie umieścić w garnku i zalać wrzątkiem- ok. 1,5 szklanki wody i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie, w której się moczyły. Gotować ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć grzyby z wody i osączyć. Jak ostygną, pokroić na mniejsze kawałki. Woda z gotowania grzybów będzie nam potrzebna, dlatego należy ją zachować.
  2. Kapustę przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Odstawić na 10-15 minut, odlać wodę, a kapustę porządnie odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki . Usmażyć na lekko złoto na odrobinie oleju. Posolić.
  4. Cebulę drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, dodać ziele angielskie, liście laurowe i cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodać kapustę i smażyć przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać borowiki, pieczarki i całość zalać wodą z gotowania grzybów. Doprawić solą, kminkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszać. Zmniejszyć ogień, garnek nakryć pokrywką i dusić przez ok. 45-60 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać odrobinę gorącej wody. Kapusta jest gotowa jak jest już miękka. Pod koniec jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

Komentarzy: 3

  1. A
    20 maja 2016 / 13:03

    piękne zdjęcie

    • Kinga
      20 maja 2016 / 21:28

      dziękuję:)

  2. Sylwunia
    22 maja 2016 / 03:42

    narobiłaś mi smaku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.