Rukola to jedna z tych roślin, którą dosyć często można znaleźć u mnie w domu. Co prawda nie jestem fanką sałatek z samej rukoli skropionej oliwą, bo jest dla mnie zbyt
ostra i gorzka, ale mixu sałat z rukolą to jak najbardziej! Albo na pizzy… A jeszcze bardziej smakuje mi w postaci pesto, które świetnie pasuje do makaronów,
zapiekanek, czy kanapek. Moim zdaniem rukola jest mocno niedoceniana, a przecież jest bogatym źródłem witaminy C, A i z grupy B oraz soli mineralnych: potasu, cynku, żelaza, wapnia. Zawiera też błonnik oraz kwas foliowy, dlatego warto włączyć rukolę do swojego menu. I jeszcze jedna rzecz- czy kształt liści rukoli nie jest po prostu piękny? Z rukolą dania wyglądają dużo bardziej apetycznie.
Składniki:
100g rukoli
4 ząbki czosnku
3 duże łyżki orzechów nerkowca (można zromienić na patelni przed zmiksowaniem)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Kanapka z pesto z rukoli, pomidorami i mozzarellą.
Ciabattę przekroić na pół, posmarować pesto z rukoli, włożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidory. Kanapkę włożyć do opiekacza na kilka minut lub do rozgrzanego piekarnika.
Smacznego!
Za rukolą nie przepadam, ale kanapki wyglądają pysznie!
do rukoli jestem nastawiona sceptycznie, ale kanapki wyglądają pysznie!