Rukola -> Pesto z rukoli -> Kanapka z pesto z rukoli, pomidorami i mozzarellą

Rukola to jedna z tych roślin, którą dosyć często można znaleźć u mnie w domu. Co prawda nie jestem fanką sałatek z samej rukoli skropionej oliwą, bo jest dla mnie zbyt
ostra i gorzka, ale mixu sałat z rukolą to jak najbardziej! Albo na pizzy… A jeszcze bardziej smakuje mi w postaci pesto, które świetnie pasuje do makaronów,
zapiekanek, czy kanapek. Moim zdaniem rukola jest mocno niedoceniana, a przecież jest bogatym źródłem witaminy C, A i z grupy B oraz soli mineralnych: potasu, cynku, żelaza, wapnia. Zawiera też błonnik oraz kwas foliowy, dlatego warto włączyć rukolę do swojego menu. I jeszcze jedna rzecz- czy kształt liści rukoli nie jest po prostu piękny? Z rukolą dania wyglądają dużo bardziej apetycznie.

pesto_rukola_1c
pesto_rukola_1a

Składniki:
100g rukoli
4 ząbki czosnku
3 duże łyżki orzechów nerkowca (można zromienić na patelni przed zmiksowaniem)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

pesto_rukola_1b

Kanapka z pesto z rukoli, pomidorami i mozzarellą.
Ciabattę przekroić na pół, posmarować pesto z rukoli, włożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidory. Kanapkę włożyć do opiekacza na kilka minut lub do rozgrzanego piekarnika.

kanapka1a
kanapka1b

Smacznego!

 

Komentarzy: 2

  1. Anastazja
    2 maja 2014 / 19:21

    Za rukolą nie przepadam, ale kanapki wyglądają pysznie!

  2. Liliana
    18 listopada 2015 / 14:00

    do rukoli jestem nastawiona sceptycznie, ale kanapki wyglądają pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.