Przygotowując zupę ugotowałam za dużo soczewicy. Skoro już jest, to trzeba ją dobrze wykorzystać. Postanowiłam zrobić pastę kanapkową. Szybko, prosto i smacznie. Z kwaszonym ogórkiem smakuje fenomenalnie! Czy potrzebujecie więcej słów zachęty?
W wersji bardziej pikantnej pasta będzie idealna do faszerowania jajek.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
6 suszonych pomidorów z oliwy + 2 łyżki tejże oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
2 gałązki świeżego tymianku
szczypta papryki chilli lub do smaku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W dzbanku blendera umieść ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone pomidory, oliwę oraz zioła. Zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką chilli. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać odrobinę przegotowanej wody.
Smacznego!
Pyszności!
o tak!