Pieczarki faszerowane, zapieczone pod żółtym serem

Zapiekane, faszerowane pieczarki to doskonała przekąska czy dodatek do dania głównego. Idealne do przegryzania w trakcie oglądania filmu lub jako dodatek do wieczornych rozmów przy piwie. Świetnie się sprawdzają na małych i na większych spotkaniach. Pikantne pieczarki pokryte grubą warstwą roztopionego sera. Pyszności! Niech Was tylko nie zwiedzie, mały, niepozorny kształt, pod warstwą sera jest naprawdę gorąco!

Dzisiaj robiłam podwójną porcję i część pieczarek jest bez sera, jeden z moich gości nie jada roztopionego sera. Ja uwielbiam!

pieczarki_2a

 

Składniki:
15 średniej wielkości pieczarek
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 czubata łyżeczka majeranku
duża szczypta słodkiej wędzonej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki do posypania
olej rzepakowy

1 gruby plaster żółtego sera (ok. 1,5cm) np. gruyere lub ewentualnie mozzarella

Przygotowanie:
1. Pieczarki umyć, osuszyć. Oderwać trzony od kapeluszy. Kapelusze ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
2. Cebulę i trzony pieczarek posiekać w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, wlać 3 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć. Dodać majeranek, paprykę, sól i dwa rodzaje pieprzu. Ostudzonym farszem nadziewać kapelusze i wyrównać powierzchnię. Układać ponownie na blaszce. Całość podlać olejem, ok. 4 łyżki ojeju wystarczy i nakryć drugim kawałkiem folii aluminiowej. Wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 20 min.
3. Pieczarki wyjąć, odkryć i obficie posypać serem. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 3-5min, bez nakrywania folią. Wyjąć, przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki.

Smacznego!pieczarki_2d

pieczarki_2c

pieczarki_2b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.