Tapenada z czarnch oliwek

Tapenada to jeden z przysmaków kuchni śródziemnomorskiej. Jest aromatyczna i fantastycznie komponuje się z grzankami, świeżą, chrupiącą bagietką lub ciabatą. Świetnie sprawdza się jako przekąska. Tapenada ma jeszcze jedną cudowną właściwość- zawsze, ale to absolutnie zawsze nasuwa mi wspomnienia cudownych wakacji na Krecie.  I nawet jak za oknem pada deszcz, to i tak myślami przenoszę się nad morze, piję wino razem z mężem, delektujemy się lokalnymi pysznościami, śmiejemy się… Wygodnie rozłożeni na tarasie podziwiamy zachód słońca. Taki piękny…

tapenada_1a

Składniki:
1,5 szklanki wydrylowanych, odsączonych z zalewy oliwek
2 filety anchois
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
1 łyżka natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Jeśli do tapenady dodaję anchois zazwyczaj rezygnuję z dodawania soli, fileciki są dla mnie wystarczająco słone. Kwestia smaku.

tapenada
tapenada_1b

Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyż do blendera i zmiksować na gładką pstę. Oliwę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.