Ciasto czekoladowe bez mąki
Kolejny eksperyment kuchenny udany! Nowa wersja ciasta czekoladowego, w wersji bez mąki, z dodatkiem pieczonych, czerwonych buraków, które nadają mu głębi i bardziej wielowymiarowego smaku. Ciasto wychodzi wilgotne i jednocześnie dosyć puszyste. Wyraźnie czekoladowe ale nieco inaczej niż w klasycznym przepisie. Pieczone buraczki mają zupełnie inny smak i zapach niż gotowane, czuć je bardzo delikatnie.
Po zblendowaniu wszystkich składników ciasto jest dosyć luźne, ale w pieczeniu zachowuje się przyzwoicie. Wyrosło na jakieś 4cm.
Nam bardzo smakowało. Natalce też. Kawałeczek zaniosła na drugie śniadanie do punktu przedszkolnego czym wzbudziła falę zazdrości i pożądania wśród dwu- i trzylatków 🙂
Jednak najlepszą rekomendacją jest aprobata mojego taty, który w kwestii potraw wyznaje zasadę- nie zbliżaj się do mnie z dziwactwami, nie jestem już głodny. Tata ciasto jadł i naprawdę mu smakowało. No to kochani, skoro mój tata je zaakceptował to teraz nie macie wyjścia- po prostu musicie je zrobić!
Składniki:
210ml puree z buraka (niepełna szklanka), czyli 2-3 średnie buraczki
4 jajka
1/3 szklanki brązowego cukru
130g mielonych migdałów
4 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli ma być ciasto bezglutenowe)
1 łyżeczka sody
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Jak zrobić migdałowe ciasto czekoladowe bez mąki? Krok po kroku
1. Buraczki umyć i włożyć do rękawa do pieczenia, a następnie podlać odrobiną wody i upiec do miękkości w 200 stopniach, ok. 30 minut. Po tym czasie buraczki należy wyjąć, ostudzić, obrać i zblendować na gładką masę.
2. Do dzbanka blendera dodać pozostałe składniki, które trzeba dokładnie zblendować.
3. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22cm) i upiec w 180 stopniach przez 35-40 minut. Sprawdzałam patyczkiem czy ciasto już jest upieczone. Wyjąć, ostudzić. Ja piekłam w tortownicy z wyjmowanym spodem więc jak od góry ciasto przestygło to razem z papierem zsunęłam je na kratkę do studzenia, aby odparowało od dołu.
4. Dodatkowo można ciasto obsypać kakaem, dzięki czemu będzie wyglądało po prostu ciekawiej i ładniej. Możecie też użyć cukru pudru, który w każdym domu zawsze jest pod ręką.
Smacznego!
O to chodziło. Gratuluje autorowi
Ja mojemu dacie daję najpierw spróbować, a potem ewentualnie mówię, co jest w środku 😉
Ciacho wygląda bosko, kolor ma cudowny 🙂
też czasami stosuję taką metodę:)
Hej! Czy jeśli ominę składnik jakim są migdały to ciasto nie wyjdzie? 🙂
Pozdrawiam 🙂