Migdałowe ciasto czekoladowe, bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Kolejny eksperyment kuchenny udany! Nowa wersja ciasta czekoladowego, w wersji bez mąki, z dodatkiem pieczonych, czerwonych buraków, które nadają mu głębi i bardziej wielowymiarowego smaku. Ciasto wychodzi wilgotne i jednocześnie dosyć puszyste. Wyraźnie czekoladowe ale nieco inaczej niż w klasycznym przepisie. Pieczone buraczki mają zupełnie inny smak i zapach niż gotowane, czuć je bardzo delikatnie.

Po zblendowaniu wszystkich składników ciasto jest dosyć luźne, ale w pieczeniu zachowuje się przyzwoicie. Wyrosło na jakieś 4cm.

Nam bardzo smakowało. Natalce też. Kawałeczek zaniosła na drugie śniadanie do punktu przedszkolnego czym wzbudziła falę zazdrości i pożądania wśród dwu- i trzylatków 🙂

Jednak najlepszą rekomendacją jest aprobata mojego taty, który w kwestii potraw wyznaje zasadę- nie zbliżaj się do mnie z dziwactwami, nie jestem już głodny. Tata ciasto jadł i naprawdę mu smakowało. No to kochani, skoro mój tata je zaakceptował to teraz nie macie wyjścia- po prostu musicie je zrobić!

ciasto_czekoladowe_burak_1a

ciasto_czekoladowe_burak_1b

Składniki:
210ml puree z buraka (niepełna szklanka), czyli 2-3 średnie buraczki
4 jajka
1/3 szklanki brązowego cukru
130g mielonych migdałów
4 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli ma być ciasto bezglutenowe)
1 łyżeczka sody
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

ciasto_czekoladowe_burak_1e

ciasto_czekoladowe_burak_1f

ciasto_czekoladowe_burak_1c

Jak zrobić migdałowe ciasto czekoladowe bez mąki? Krok po kroku

1. Buraczki umyć i włożyć do rękawa do pieczenia, a następnie podlać odrobiną wody i upiec do miękkości w 200 stopniach, ok. 30 minut. Po tym czasie buraczki należy wyjąć, ostudzić, obrać i zblendować na gładką masę.
2. Do dzbanka blendera dodać pozostałe składniki, które trzeba dokładnie zblendować.
3. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22cm) i upiec w 180 stopniach przez 35-40 minut. Sprawdzałam patyczkiem czy ciasto już jest upieczone. Wyjąć, ostudzić. Ja piekłam w tortownicy z wyjmowanym spodem więc jak od góry ciasto przestygło to razem z papierem zsunęłam je na kratkę do studzenia, aby odparowało od dołu.
4. Dodatkowo można ciasto obsypać kakaem, dzięki czemu będzie wyglądało po prostu ciekawiej i ładniej. Możecie też użyć cukru pudru, który w każdym domu zawsze jest pod ręką.

Smacznego!

ciasto_czekoladowe_burak_1d

Komentarzy: 4

  1. Milena
    22 października 2014 / 12:54

    O to chodziło. Gratuluje autorowi

  2. 22 października 2014 / 15:52

    Ja mojemu dacie daję najpierw spróbować, a potem ewentualnie mówię, co jest w środku 😉
    Ciacho wygląda bosko, kolor ma cudowny 🙂

    • Kinga
      22 października 2014 / 22:45

      też czasami stosuję taką metodę:)

  3. YUL
    11 grudnia 2016 / 11:48

    Hej! Czy jeśli ominę składnik jakim są migdały to ciasto nie wyjdzie? 🙂
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.