Tarta z rabarbarem i kremem patisserie

Najlepsza tarta z rabarbarem jaką do tej pory jadłam! Delikatny, kruchy spód, który przepięknie pachnie migdałami, do tego krem patisserie- budyniowy, słodki, fantastycznie komponujący się z kwaskowatym rabarbarem. Ideał po prostu!

tarta_rabarbar_1b

Składniki:

Rabarbar w syropie:
kilka gałązek rabarbaru
50 g drobnego cukru
sok z 1/2 cytryny

Ciasto:
225 g mąki pszennej
25 g mielonych migdałów
140 g zimnego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki wody, w zależności od konsystencji ciasta

Creme Pattisserie:
250 ml mleka + trochę w zależności od konsystencji kremu
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej

tarta_rabarbar_1a

Przygotowanie:

1. Rabarbar pokroić na kawałki odrobinę węższe od szerokości foremki. Do garnka wlać 300 ml wody, dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować mieszając aby cukier się rozpuścił. Do gotującej się mieszaniny włożyć pocięty wcześniej rabarbar i gotować krótko, ok 5 minut, po czym wyłączyć gaz i zostawić rabarbar w syropie na co najmniej 2 godziny.
2. Mąkę, mielone migdały, cukier puder, żółtko oraz pokrojone w kostki zimne masło umieścić w misce i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Z ciasta uformować placek, ułożyć na talerzyku i umieścić w lodówce do ostudzenia, na ok. 30min.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i jeszcze na 10-15 minut umieścić w lodówce. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut; do zezłocenia się ciasta. Wyjąć i ostudzić.
4. Żółtka i cukier ubić mikserem, następnie dodać obydwie mąki i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mleko zagotować wraz z cukrem pudrem, a następnie cienkim strumieniem wlewać do żółtek, cały czas ubijając krem. Całość przelać do garnka i podgrzewać nie przerywając mieszania, najlepiej za pomocą trzepaczki, wtedy nie powstaną grudki. Krem zacznie gęstnieć i będzie przypominał budyń. Zestawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki.
5. Spód tarty posmarować kremem i na nim ułożyć rabarbar. Część syropu z gotowania rabarbaru zredukować i posmarować nim górę tarty. Pozostałą część dodać do wody i podawać jako napój. Tartę schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Przepis znalazłam na tej stronie.

tarta_rabarbar_1c

Komentarzy: 2

  1. 8 czerwca 2014 / 00:59

    Bardzo elegancko się prezentuje 🙂
    Marzę o prostokątnej formie do tarty…

    • Kinga
      8 czerwca 2014 / 07:03

      dziękuję:) a formę do tarty znalazłam w sklepie internetowym, bo stacjonarnie nigdzie nie mogłam dostać. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.