Zupełnie inaczej planuje się świąteczne menu jeśli wiesz, że całe święta spędzisz poza domem. Odkąd wyszłam za mąż święta upływają nam w rozjazdach. Odwiedzamy zarówno moją jak i jego rodzinę. Po równo, z zastosowaniem „rodzinozmianu”. Raz Niedzielę Wielkanocną spędzamy tu na miejscu, a drugiego dnia jedziemy do rodziny Piotra. W kolejnym roku zmiana.
W tym roku wyjeżdżamy już w sobotę rano, wrócimy w niedzielę wieczorem. W poniedziałek natomiast jedziemy na wielkie rodzinne spotkanie do mojej ukochanej cioci. I tak teraz siedzę zastanawiając się co pysznego ze sobą zabrać i chyba zostanę przy samych ciastach. Myślę nad konfiguracją babka- sernik- mazurek.
Dzisiejsza babka powstała pod wpływem chwili. W szafce kuchennej stała puszeczka czekolady do picia o smaku karmelowym, którą dostałam w prezencie urodzinowym (dziękuję, Paulina!). Pachnie wspaniale. Pomyślałam więc, że byłaby cudownym dodatkiem do babki- nie tylko podkręcającym smak ale też i zapach. I wyszła miła odmiana od tradycyjnych bab wielkanocnych pachnących wanilią, cytryną czy pomarańczą. Sam dodatek czekolady do picia nadałby babce delikatnego brązowawego odcienia. Chciałam, żeby kolor był bardziej wyrazisty dlatego dosypałam dodatkowo 2 łyżki kakao. Niech będzie też bardziej aromatyczna!
Babka wyszła pyszna! Lekko wilgotna. W zasadzie można byłoby ją zostawić w takim stanie jak po wyjęciu z formy, ale czekolady nie może być przecież za dużo, prawda?
Składniki:
150g mąki pszennej
100g masła
125g cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki czekolady do picia w proszku o smaku karmelowym (może być inny smak lub po prostu 2 łyżeczki cukru waniliowego)
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 1,5 czekolady gorzkiej
odrobina oleju i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
1. Do misu robota kuchennego wsypać mąkę, proszę do pieczenia i sodę.
2. Do garnka dodać masło, mleko, cukier, kakao i czekoladę do picia w proszku. Roztopić, dokładnie wymieszać składniki i odstawić do ostudzenia.
3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do mąki. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Mokre składniki przelać do misy z mąką i zółtkami, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
5. Formę spryskać olejem i wysypać bułką tartą. Wytrzepać nadmiar. Przelać masę czekoladową do formy.
6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyjąć i odstawić do ostudzenia.
7. Formę z wystudzoną babką kilka razy postukać o blat szafki kuchennej i dopiero wtedy wyjąć. Babka ładnie odejdzie od brzegów.
8. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać babkę.
Smacznego!
Piękna baba! Ciasta czekoladowe to jedne z moich ulubionych ciast. 🙂
moje też! 🙂