Koreańskie zakręcone pączki

Tłusty czwartek już niedługo dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na koreańskie zakręcone pączki. Są wspaniałe- z zewnątrz delikatnie chrupiące a w środku mięciutkie i puszyste. Przepyszne! Pączki koreańskie obtoczone są w cukrze wymieszanym z cynamonem, co nadaje im dosyć niepowtarzalnego smaku. No i ten kształt! Czy zgodzicie się, że wyglądają uroczo? W związku z tym, że koreańskie zakręcone pączki mają swój niesamowity kształt, to z pewnością skuszą wszystkich łasuchów.

Pączki są absolutnie doskonałe zaraz po usmażeniu, kiedy są jeszcze cieplutkie w środku, ale kiedy przestygną też są przepyszne. Pączki są spore zatem tych 16 sztuk wystarczyło nam na dwa dni, łącznie z zabraniem cześci na deser po rodzinnym obiedzie.

Jeśli lubicie pączki i macie ochotę na coś innego to koreańskie, zakręcone pączki będą świetnym wyborem. Na moim blogu znajdziecie też przepis na rumuńskie pączki serowe, wystarczy, ze klikniecie w ten link.

W sumie to dziwne, ze na moim blogu są pączki koreańskie i rumuńskie, a nie ma takich tradycyjnych. Może to dlatego, że u nas każdy wie jak zrobić zwykłe pączki na Tłusty Czwartek. A może dlatego, że można je kupić w każdej cukierni czy markecie.

Szaleństwo na Tłusty Czwartek. To mnie zawsze zadziwia

Wiecie co mnie bardzo zadziwia? To, że w Tłusty Czwartek ludzie potrafią stać ponad godzinę w kolejce do cukierni, żeby kupić pączki! To jest szalone! To ogromna strata czasu! Ja jestem z tych, co kupią sobie pączka w innym miejscu, innego dnia lub po prostu upieką je w domu. To jest naprawdę proste!

Składniki na 16 koreańskich pączków:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 2 łyżki masła, ja użyłam ok. 1/4 kostki masła
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Cukier cynamonowy:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie pączków:

Przygotuj ciasto na pączki:

  1. Masło rozpuść w garnku. Dodaj mleko, cukier, a następnie dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj jajko, drożdże, wymieszaj całość i odstaw na 5 min.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i połącz je z mokrymi składnikami. Z pomocą robota kuchennego zagnieć ciasto, a następnie nakryj miskę i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie mu to ok 1-1,5 godziny.
  3. Po tym czasie odgazuj ciasto, a następnie zagnieć je ponownie. Tak ciasto powinno wyrastać dwa razy. Drugie wyrośnięcie zajmie mu ok 40-60 minut.
  4. Stolnicę posyp mąką, a następnie podziel ciasto na 16 równych kawałków. Najlepiej jest podzielić ciasto na pół i każdą część znowu na pół, aż będziemy mieć 16 części.
  5. Z każdego kawałka ciasta uformuj wałek długi na około 25cm. Następnie skręć go wokół własnej osi. Trzymając ciasto za końce, podnieś je do góry, ciasto samo się skręci. Sklej dokładnie końcówki ciasta i schowaj je pod spód.
  6. Zwinięte pączki odkładaj na stolnicy i pozostaw do napuszenia, czyli na ok. 15-30 min
  7. Usmaż pączki
    W tym celu rozgrzej olej w garnku. Pamiętaj, że pączki mają swobodnie w nim pływać. Ja zużyłam ponad połowę litrowej butelki. Kiedy olej będzie rozgrzany (czyli jak wrzucony kawałeczek ciasta będzie swobodnie pływał po jego powierzchni i będzie widać bąbelki) zmniejsz lekko płomień. Następnie partiami smaż pączki, przewracając je na drugą stronę podczas smażenia. Smażenie partii koreańskich pączków trwa ok 4-5 minut, czyli do zezłocenia pączków z obydwu stron.
  8. Usmażone pączki odłóż na chwilę do odsączenia z nadmiaru tłuszczu, a potem obtocz je w cynamonowym cukrze.

Smacznego!

Przepis pochodzi z tej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *