Pizza bianca domowa
Pizza bianka, czyli tzw biała pizza. Nie zawiera sosu pomidorowego dlatego nazywana jest białą pizzą. Pizza bianka to zdecydowanie mniej znana u nas wersja pizzy. Ma prosty skład ale smak jest naprawdę wyjątkowy. Co więc znajdziemy na wierzchu pizzy bianca? Wariacji jest mnóstwo- możecie na białej pizzy umieścić sos beszamelowy lub sos śmietanowy, a na nich ułożyć ulubione dodatki.
Na dzisiejszej mojej pizzy bianca na cieście znajdują się aż 3 rodzaje sera- mozzarella, ricotta i parmezan. Ja dodałam jeszcze świeże listki bazylii, ale myślę, że dobrze pasowałyby tutaj też kurki, rukola czy dodatek pomidorków koktajlowych.
Pizza pieczona na kamieniu
Kamień do pizzy wygrałam chyba z rok temu w konkursie kulinarnym i wierzcie lub nie dopiero niedawno użyłam go po raz pierwszy! Przez ponad rok mój kamień do pizzy leżał nieużywany, a to z bardzo banalnego powodu. Otóż na opakowaniu mojego kamienia do pizzy była informacja, żeby przed pieczeniem pizzy rozgrzać kamień w piekarniku do temperatury 250-270 °C. A mój piekarnik rozgrzewa się zaledwie do 240 °C. Nie więcej. Uznałam więc, że mój piekarnik nie będzie odpowiedni do kamienia i pewnie pizza się w nim nie uda. Nieużywany kamień do pizzy wywędrował więc do piwnicy, a ja cały czas piekłam pizzę wg mojej sprawdzonej metody, którą znajdziecie w tym wpisie: Pizza Margharita. Przepis na włoską pizzę na cienkim cieście.
Sięgnięcie po kamień do pieczenia pizzy było jednak dosyć przypadkowe, a właściwie sprowokował mnie mąż. Ja akurat potrzebowałam zrobić zdjęcie pizzy dla klienta a mąż miał ubaw, że pewnie upiekę ją w piekarniku a potem przełożę na kamień. Wiecie jak to jest gdy się ktoś z Wami droczy- stwierdzacie, że właśnie upieczecie te pizzę na kamieniu w piekarniku.
I to był strzał w dziesiątkę! Pizza bianca pieczona na kamieniu wyszła obłędna. Przepyszna. Idealnie chrupiąca, trzymająca kształt, perfekcyjnie wypieczona. Od tamtej pory kamienia do pizzy używam bardzo regularnie i zazwyczaj raz w tygodniu przygotowujemy domowa pizzę.
Zalety pieczenia pizzy na kamieniu:
- Szybki czas pieczenia pizzy.
W związku z tym, że kamień jest odpowiednio rozgrzany i trzyma temperaturę to czas pieczenia pizzy jest zdecydowanie krótszy. Ponadto rozgrzany kamień do pizzy nie traci tak szybko temperatury podczas otwierania piekarnika. - Pizza chrupka od spodu, ale nie przesuszona od góry.
Dzięki temu, że kamień do pizzy równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć otrzymujemy pizzę idealną. - Wspaniały aromat niczym z pizzerii.
Nie wiem co kamienie do pieczenia pizzy w sobie mają ale zapach pizzy jest bardziej intensywny. Może to właśnie podpiekane ciasto staje się bardziej aromatyczne. - Pizza nie przykleja się do kamienia.
Łatwo jest więc ją zdjąć za pomocą łopatki. - Kamień do pizzy jest bardzo uniwersalny.
Kamienia do pizzy można także używać do innych wypieków- do chleba, podpłomyków, cebularzy, bułek itp.
Jak używać kamienia do pizzy?
Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Kamień do pizzy należy wkładać do zimnego piekarnika i rozgrzewać razem z piekarnikiem. Kiedy włożymy zimny kamień do gorącego piekarnika, może on po prostu pęknąć.
- Kamień należy umieścić w środkowej części piekarnika tak, aby dystrybucja ciepła była równomierna.
- Najlepsze efekty uzyskuję przy włączeniu (w moim piekarniku elektrycznym) funkcji grzania góra- dół plus termoobieg. Dzięki termoobiegowi temperatura jest wyższa i kamień szybciej się nagrzewa.
- Czas nagrzewania- określa producent na opakowaniu.
- Do przekładania pizzy na kamień, a następnie zdejmowania dobrze sprawdza się specjalna łopatka. Ja początkowo robiłam pizzę na papierze do pieczenia i razem z nim przekładałam pizzę na kamień i razem z nim zdejmowałam.
Składniki na domową pizzę bianca:
Składniki na ciasto:
- 250g mąki na pizzę lub pszennej
- 150ml wody
- 30ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Na wierzch pizzy:
- 1/2 szklanki sera ricotta
- 125g startej mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jak przygotować pizzę bianca pieczoną na kamieniu:
- Z podanych składników zagnieść ciasto na pizzę. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Nie może kleić się do rąk. Uformować z niego kulę, lekko skropić oliwą z oliwek, włożyć do miski, nakryć miskę ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.
- Ricottę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Rozgrzać kamień do pizzy.
- Z wyrośniętego ciasta na pizzę uformować placek o grubości 1cm, a następnie ułożyć na nim porwaną na kawałeczki mozzarellę. Całość posmarować ricottą, ułożyć listki bazylii i posypać parmezanem. Pizzę skrop oliwą i odstaw do napszenia.
- Kiedy kamień do pizzy jest już porządnie rozgrzany to przełóż na niego pizzę i piecz do zrumienienia boków i bulgoczącego sera. Zajmie to ok. 10 min, ale zajrzyj do pizzy po ok. 5-6 minutach.
Smacznego!
A jeśli lubicie pizzę to może spodoba Wam się przepis na pizzę serową na cienkim cieście.
Kocham pizzę, z prwnością wypróbuję ten przepis