Pizza bianca. Przepis na włoską pizzę pieczoną na kamieniu

Pizza bianca domowa

Pizza bianka, czyli tzw biała pizza. Nie zawiera sosu pomidorowego dlatego nazywana jest białą pizzą. Pizza bianka to zdecydowanie mniej znana u nas wersja pizzy. Ma prosty skład ale smak jest naprawdę wyjątkowy. Co więc znajdziemy na wierzchu pizzy bianca? Wariacji jest mnóstwo- możecie na białej pizzy umieścić sos beszamelowy lub sos śmietanowy, a na nich ułożyć ulubione dodatki.

Na dzisiejszej mojej pizzy bianca na cieście znajdują się aż 3 rodzaje sera- mozzarella, ricotta i parmezan. Ja dodałam jeszcze świeże listki bazylii, ale myślę, że dobrze pasowałyby tutaj też kurki, rukola czy dodatek pomidorków koktajlowych.

Pizza pieczona na kamieniu

Kamień do pizzy wygrałam chyba z rok temu w konkursie kulinarnym i wierzcie lub nie dopiero niedawno użyłam go po raz pierwszy! Przez ponad rok mój kamień do pizzy leżał nieużywany, a to z bardzo banalnego powodu. Otóż na opakowaniu mojego kamienia do pizzy była informacja, żeby przed pieczeniem pizzy rozgrzać kamień w piekarniku do temperatury 250-270 °C. A mój piekarnik rozgrzewa się zaledwie do 240 °C. Nie więcej. Uznałam więc, że mój piekarnik nie będzie odpowiedni do kamienia i pewnie pizza się w nim nie uda. Nieużywany kamień do pizzy wywędrował więc do piwnicy, a ja cały czas piekłam pizzę wg mojej sprawdzonej metody, którą znajdziecie w tym wpisie: Pizza Margharita. Przepis na włoską pizzę na cienkim cieście.

Sięgnięcie po kamień do pieczenia pizzy było jednak dosyć przypadkowe, a właściwie sprowokował mnie mąż. Ja akurat potrzebowałam zrobić zdjęcie pizzy dla klienta a mąż miał ubaw, że pewnie upiekę ją w piekarniku a potem przełożę na kamień. Wiecie jak to jest gdy się ktoś z Wami droczy- stwierdzacie, że właśnie upieczecie te pizzę na kamieniu w piekarniku.

I to był strzał w dziesiątkę! Pizza pieczona na kamieniu wyszła obłędna. Przepyszna. Idealnie chrupiąca, trzymająca kształt, perfekcyjnie wypieczona. Od tamtej pory kamienia do pizzy używam bardzo regularnie i zazwyczaj raz w tygodniu przygotowujemy domowa pizzę.

Zalety pieczenia pizzy na kamieniu:

  1. Szybki czas pieczenia pizzy.
    W związku z tym, że kamień jest odpowiednio rozgrzany i trzyma temperaturę to czas pieczenia pizzy jest zdecydowanie krótszy. Ponadto rozgrzany kamień do pizzy nie traci tak szybko temperatury podczas otwierania piekarnika.
  2. Pizza chrupka od spodu, ale nie przesuszona od góry.
    Dzięki temu, że kamień do pizzy równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć otrzymujemy pizzę idealną.
  3. Wspaniały aromat niczym z pizzerii.
    Nie wiem co kamienie do pieczenia pizzy w sobie mają ale zapach pizzy jest bardziej intensywny. Może to właśnie podpiekane ciasto staje się bardziej aromatyczne.
  4. Pizza nie przykleja się do kamienia.
    Łatwo jest więc ją zdjąć za pomocą łopatki.
  5. Kamień do pizzy jest bardzo uniwersalny.
    Kamienia do pizzy można także używać do innych wypieków- do chleba, podpłomyków, cebularzy, bułek itp.

Jak używać kamienia do pizzy?

Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  1. Kamień do pizzy należy wkładać do zimnego piekarnika i rozgrzewać razem z piekarnikiem. Kiedy włożymy zimny kamień do gorącego piekarnika, może on po prostu pęknąć.
  2. Kamień należy umieścić w środkowej części piekarnika tak, aby dystrybucja ciepła była równomierna.
  3. Najlepsze efekty uzyskuję przy włączeniu (w moim piekarniku elektrycznym) funkcji grzania góra- dół plus termoobieg. Dzięki termoobiegowi temperatura jest wyższa i kamień szybciej się nagrzewa.
  4. Czas nagrzewania- określa producent na opakowaniu.
  5. Do przekładania pizzy na kamień, a następnie zdejmowania dobrze sprawdza się specjalna łopatka. Ja początkowo robiłam pizzę na papierze do pieczenia i razem z nim przekładałam pizzę na kamień i razem z nim zdejmowałam.

Składniki na domową pizzę bianca:

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki na pizzę lub pszennej
  • 150ml wody
  • 30ml oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Na wierzch pizzy:

  • 1/2 szklanki sera ricotta
  • 125g startej mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak przygotować pizzę bianca:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto na pizzę. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Nie może kleić się do rąk. Uformować z niego kulę, lekko skropić oliwą z oliwek, włożyć do miski, nakryć miskę ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.
  2. Ricottę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Rozgrzać kamień do pizzy.
  4. Z wyrośniętego ciasta na pizzę uformować placek o grubości 1cm, a następnie ułożyć na nim porwaną na kawałeczki mozzarellę. Całość posmarować ricottą, ułożyć listki bazylii i posypać parmezanem. Pizzę skrop oliwą i odstaw do napszenia.
  5. Kiedy kamień do pizzy jest już porządnie rozgrzany to przełóż na niego pizzę i piecz do zrumienienia boków i bulgoczącego sera. Zajmie to ok. 10 min, ale zajrzyj do pizzy po ok. 5-6 minutach.

Smacznego!

A jeśli lubicie pizzę to może spodoba Wam się przepis na pizzę serową na cienkim cieście.

1 komentarz

  1. Dorota
    14 lutego 2020 / 16:29

    Kocham pizzę, z prwnością wypróbuję ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *