Gorące mikstury z kurkumą i imbirem to najlepsze sposoby na to, aby zapobiec przeziębieniu, katarowi, bólowi gardła lub kaszlowi. Takie domowe mikstury na przeziębienie i grypę pełne są wielu ważnych witamin i składników, które w naturalny sposób wzmacniają nasz układ odpornościowy.
Kurkuma i jej właściwości lecznicze
Prawie wszyscy znamy kurkumę. W większości sklepów z łatwością kupimy sproszkowaną kurkumę, która ma intensywną żółtą barwę. Coraz częściej możemy tez kupić świeżą kurkumę, która będzie miała silniejsze właściwości lecznicze.
Zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także silne działanie antyoksydacyjne. Właśnie z tego powodu warto jest ją włączyć do diety, aby wzmocnić organizm i skuteczniej zwalczać infekcje. Oczywiście najlepiej jest działać, kiedy obserwujemy u siebie pierwsze objawy przeziębienia- jest wtedy większa szansa, że choróbsko nas nie rozłoży. A jeśli przegapimy ten moment i jesteśmy już chorzy to i tak warto jest sobie dostarczyć dodatkowej dawki składników, które wzmocnią organizm.
Korzeń czy proszek? Jaką kurkumę wybrać?
Jak już wspomniałam kurkuma jest dostępna jako świeży korzeń lub mielony proszek. Ale która opcja jest lepsza?
W przypadku mielonego proszku z kurkumy niektóre składniki są utracone podczas przetwarzania. W celu pozyskania proszku korzeń kurkumy jest najpierw oczyszczany, następnie gotowany, suszony aż wreszcie przetwarzany na proszek. Podczas tego procesu część składników aktywnych zostaje utraconych, jednak najważniejsze składniki aktywne zostają zachowane i mogą działać w organizmie.
Nie ulega jednak wątpliwości, że świeża kurkuma będzie działała silniej. Korzeń zawiera bowiem wszystkie olejki eteryczne i razem z pozostałymi składnikami tworzą efekt synergii. Jednak jeśli nie masz akurat pod ręką świeżej kurkumy, to użyj sproszkowanej.
Jak zwiększyć przyswajalność kurkumy?
Kurkumina zawarta w kurkumie przyswaja się znacznie lepiej jeśli jest w towarzystwie piperyny, czyli składnika czarnego pieprzu. W związku z tym do wszelkich mikstur z kurkumą warto jest dodać szczyptę pieprzu lub jeśli gotuję wywar to wrzucam całe ziarenka pieprzu. Czemu całe? Bo można je łatwo odłowić i dziecko nie jęczy przy piciu. A jak coś pływa na powierzchni mikstury to jest to wyjątkowo podejrzane. Jeśli macie małe dzieci w rodzinie to wiecie jak to z nimi jest.
Dzienna dawka kurkumy
Zalecana dzienna dawka to 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub 6mm świeżego kłącza. Regularne spożycie przynosi pożądane efekty zdrowotne.
Jak często spożywać kurkumę przy przeziębieniu i grypie?
Jednak w okresie przeziębień dawkę kurkumy zwiększam, tak samo jak witaminy C. Jednorazowo spożywam łyżeczkę sypkiej kurkumy lub 2-3 cm świeżego kłącza. W związku z tym, że kurkumina bardzo szybko rozkłada się w naszym ciele, warto zafundować sobie mikstury z kurkumą kilka razy dziennie.
Stosuję różnego rodzaju napary i miksuję je w ciągu dnia.
Poniżej znajdziecie kilka mikstur z kurkumą, od najdelikatniejszej do najmocniejszej. Ten pierwszy napój jest bardzo delikatny, a moje dziecko nazywa lemoniadką i najchętniej wypija zamiast wody czy herbatek owocowych/ziołowych. To taka opcja do popijania w między czasie.
Druga opcja z shotami z kurkumą i imbirem jest wyrazista w smaku, ale nadal smaczna. Sok pomarańczowy robi tam robotę.
Na samym końcu jest rozgrzewający napar z kurkumą i imbirem. Mocny, ostry, ale bardzo skuteczny.
Napój z imbiru i kurkumy na przeziębienie
Składniki:
- 1l wody
- 1 cytryna
- 5cm imbiru
- 2cm kurkumy
- gałązka rozmarynu
- 2-3 ziarenka pieprzu
- Miód do posłodzenia, wg uznania
Jak przygotować napój z imbirem i kurkumą:
Do garnka wlej 1l wody, a następnie dodaj ziarenka pieprzu oraz imbir z kurkumą, pokrojone w plasterki lub słupki. Dodaj 1 gałązkę świeżego rozmarynu, a jeśli nie masz to możesz użyć tymianku lub pominąć. Cytrynę porządnie wyszoruj i pokrój w plasterki.
Całość gotuj ok. 10 minut. Po przestudzeniu można dodać miód. Pić ciepłe, a najlepiej gorące.
Shoty z kurkumą i imbirem
Składniki:
- sok z 3 pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśnięty
- 5cm imbiru
- 2cm świeżej kurkumy
- szczypta pieprzu
Jak zrobić shoty z kurkumą i imbirem?
Imbir i kurkumę najlepiej jest wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej, ale jeśli nie masz to zetrzyj je na tarce w bardzo małymi oczkami. Wymieszaj z sokiem i szczyptą pieprzu.
Rozgrzewający napar z kurkumą, imbirem i chilli
Jak zrobić rozgrzewający napar z imbirem, kurkumą i pieprzem?
- 2cm imbiru
- 1 czubata łyżka kurkumy
- pół łyżeczki chilli
- szczypta pieprzu
- sok z połówki cytryny
- miód do smaku
Do kubka wsypać kurkumę, starty na tarce imbir ( lub pokrojony w drobną kostkę), pieprz i chilli i zalać wrzącą wodą. Kiedy woda nieco ostygnie dodać sok z cytryny i miód.
Zdrówka kochani!
Napiszcie mi w komentarzu swoje sprawdzone sposoby na przeziębienie i grypę.
PS. W tym poście dzielę się sposobami na przeziębienie i grypę, które sprawdzają się u mnie. Jeśli nie możecie pić kurkumy czy imbiru lub po papryce chilli boli Was żołądek to szukajcie innych przepisów, a najlepiej poradźcie się swojego lekarza.
PS2. Może zainteresuje Was tez przepis na
złote żelki na przeziębienie i grypę,
domowe żelki z czarnego bzu, lipy i malin,
Bardzo dziękuję za podane receptury. Będę dziś walczyć o lepsze samopoczucie i aby wreszcie wyjść z tego przeziębienia. Męczy mnie już kilka dni. Dobrze,że mam imbir, tymianek,cytrynę,kurkumę i miód czyli wszystko co trzeba na pierwszy przepis 😁
Nie jestem zwolennikiem antybiotyków i leków dlatego staram się walczyć naturalnie. Pozdrawiam i życzę zdrówka
Autor
Dużo zdrówka 🙂
Nie wiem co maja znaczyc w opisie szoty ,w zeglarstwie sa to liny do wyciagania zagli
Autor
natomiast w barze są to porcje alkoholu w kieliszku do wypicia na raz 🙂
Potwierdzam, te tzw. naturalne mikstury działają na przeziębienie 😃
Robię podobnie-do kubka wsypuje troszkę imbiru, kurkumy, pieprzu, wrzucam ulubiona herbatkę, zalewam to wrzątkiem. Po małym ostudzeniu dodaję cytrynę, sok z aronii około łyżki, słodzę miodem.Wypite ciepłe – rozgrzewa. Przy przeziębieniu stosuje nawet 5 takich kubków dziennie😊
szot to rzeczywiście lina do podnoszenia żagla, ale schoot to już całkiem co innego – np. strzał, i to by się zgadzało z kielichem w barze. Np. strzelić jednego – czyli „chlup w ten głupi dziob” jak mawia Pan prezydent. Itd.
Ja zawsze do wody lubię dodawać imbir, taki świeży starty na tarce. Jak jest zima lub okres przeziębień, to dodaję trochę kurkumy, goździka, trochę szałwii i macierzankę. Oraz to co jeszcze jest pod ręką. Napar robię tak https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ czyli po prostu zaparzam napój z zwykłych ziół, dostępnych w domu. Co ciekawe od 10 lat nie chorowałem na przeziębienia.
Autor
dobrze wspierasz swój układ odpornościowy w takim razie 🙂