Przepisy dla dzieci: Witaminki, witaminki, czyli domowy sok multiwitaminowy

Pierwsze półtora miesiąca Natalii w punkcie przedszkolnym minęło nam spokojnie. Raz coś podłapała, dostała gorączki i spędziła trzy dni w domu. Udało się ją doprowadzić do ładu domowymi sposobami. Ostatnio znów coś przywlekła. I znowu w ruch poszły domowe syropy, maliny, czosnek itp. Do tego dużo wygrzewania, moczenia nóg w gorącej wodzie z gorczycą, nacierania, inhalacji i mnóstwo odpoczynku. Przy różnych infekcjach spada apetyt, organizm koncentruje się na walce z intruzami. Jednak jak tylko udaje się sytuację jako tako opanować staram się podsuwać córce naturalne soki owocowe, czyste lub przecierowe. Na szczęście pije je ze smakiem więc mogę poszaleć z różnymi kombinacjami smaków. Jest tylko jeden warunek- do soku MUSI być włożona słomka! Bez niej życie traci sens…
Sok z dzisiejszego przepisu jest naturalnie słodki, nie ma potrzeby dosładzać go cukrem czy inną substancją słodzącą. Jeśli dzieci mają opory przed buraczkiem warto zacząć od jego minimalnej ilości i stopniowo zwiększać jego udział w soku.

sok_z_buraka_1b
Składniki:
2 czerwone buraczki
2 gruszki
2 jabłka
2 figi

Przygotowanie:
1. Owoce umyć, pokroić na mniejsze części. Za pomocą wyciskarki (najlepiej ślimakowej) przygotować sok. Można też go zrobić w sokowirówce. Gotowe! Tak, to jest takie proste 🙂

Smacznego!

sok_z_buraka_1a

Komentarzy: 2

  1. Ela
    17 listopada 2015 / 11:51

    Owoce mają być ze skórką?
    Pozdrawiam, super blog 😉

    • Kinga
      17 listopada 2015 / 12:26

      Tak, ja do wyciskarki wrzucam ze skórką. Jeśli masz owoce z pewnego źródła to wrzucaj ze skórką. Jeśli nie to lepiej obierz, niektóre owoce mogą być woskowane. Pozdrawiam serdecznie,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.