Przepisy dla dzieci: Witaminki, witaminki, czyli domowy sok multiwitaminowy

Pierwsze półtora miesiąca Natalii w punkcie przedszkolnym minęło nam spokojnie. Raz coś podłapała, dostała gorączki i spędziła trzy dni w domu. Udało się ją doprowadzić do ładu domowymi sposobami. Ostatnio znów coś przywlekła. I znowu w ruch poszły domowe syropy, maliny, czosnek itp. Do tego dużo wygrzewania, moczenia nóg w gorącej wodzie z gorczycą, nacierania, inhalacji i mnóstwo odpoczynku. Przy różnych infekcjach spada apetyt, organizm koncentruje się na walce z intruzami. Jednak jak tylko udaje się sytuację jako tako opanować staram się podsuwać córce naturalne soki owocowe, czyste lub przecierowe. Na szczęście pije je ze smakiem więc mogę poszaleć z różnymi kombinacjami smaków. Jest tylko jeden warunek- do soku MUSI być włożona słomka! Bez niej życie traci sens…
Sok z dzisiejszego przepisu jest naturalnie słodki, nie ma potrzeby dosładzać go cukrem czy inną substancją słodzącą. Jeśli dzieci mają opory przed buraczkiem warto zacząć od jego minimalnej ilości i stopniowo zwiększać jego udział w soku.

sok_z_buraka_1b
Składniki:
2 czerwone buraczki
2 gruszki
2 jabłka
2 figi

Przygotowanie:
1. Owoce umyć, pokroić na mniejsze części. Za pomocą wyciskarki (najlepiej ślimakowej) przygotować sok. Można też go zrobić w sokowirówce. Gotowe! Tak, to jest takie proste 🙂

Smacznego!

sok_z_buraka_1a

Komentarzy: 2

  1. Ela
    17 listopada 2015 / 11:51

    Owoce mają być ze skórką?
    Pozdrawiam, super blog 😉

    • Kinga
      17 listopada 2015 / 12:26

      Tak, ja do wyciskarki wrzucam ze skórką. Jeśli masz owoce z pewnego źródła to wrzucaj ze skórką. Jeśli nie to lepiej obierz, niektóre owoce mogą być woskowane. Pozdrawiam serdecznie,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *