Zapiekany dip serowy, na bazie serka kremowego i parmezanu

Magiczna chwila! Bierzesz do ręki kawałek świeżego pieczywa i delikatnie zanurzasz go w zapiekanym dipie serowym. Pieczywo najpierw przerywa lekko chrupiącą, zrumienioną górną warstwę sera, co błyskawicznie uwalnia feerię zapachów. Ser, czosnek i zioła, ta mieszanka pobudza wyobraźnię i nagle robisz się niewyobrażalnie głodny. Kawałeczkiem chlebka delikatnie nabierasz porcję dipu, lekkiego, kremowego, a jednocześnie przyjemnie ciągliwego. Pierwszy kęs i wszystko staje się jasne! To jest tak pyszne, że nawet wołami nie dadzą rady odciągnąć Cię od jedzenia. Obok dipu leżą pieczone pomidorki koktajlowe, lekko skropione oliwą i posypane świeżym oregano. Bierzesz jednego pomidorka do ust i czujesz przyjemne odświeżenie i lekkość, która czyni Cię gotowym na kolejną porcję aromatycznego serka. I tak na zmianę, aż do samego końca, do ostatniej porcji serka i ostatniego pomidorka. I tak, to jest ten moment, w którym wydajesz z siebie przeciągłe „mmmmm”, a w sposób bardziej elokwentny: Było pyszne!

dip_serowy_1a

Składniki:
125g serka kremowego (ja użyłam Apetiny, smak Naturalny)
120g parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki tymianku
1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz

Do podania: garść pomidorków koktajlowych, kilka listków oregano, dowolne pieczywo- u mnie domowe paluszki z ciasta francuskiego

dip_serowy_1b

Przygotowanie:
1. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego serek kremowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sól dodać oszczędnie, parmezan jest słony i bardziej jego smak uwydatni się po upieczeniu. Przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy ok. 12cm.
2. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić dip serowy i piec ok. 15min, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki, skropione oliwą z oliwek i posypane świeżym oregano. Podawać gorące.

Smacznego!

 

Komentarzy: 2

  1. Upita Owca
    15 grudnia 2015 / 07:27

    Dziękuję za ten przepis 🙂 Serek wygląda obłędnie i myślę, że tak smakuje.

    • Kinga
      22 grudnia 2015 / 22:01

      ja uwielbiam taki serek i szczerze polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.