Co na kanapkę? Pasta z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów

Uwielbiam kanapki! Zarówno te napakowane do granic nieprzyzwoitości jak z Subwaya oraz te w wersji skromniejszej- posmarowane samym domowym smalcem lub pastą kanapkową. Do tego ogórki, najlepiej kwaszone albo jakaś sałatka.
Pasta z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów to szybki sposób na śniadanie. Wystarczy podprażyć słonecznik na patelni i zblendować składniki. Druga osoba kroi w tym czasie chleb, ogórki i zaparza herbatę. Niecałe 10 minut roboty i możemy już siedzieć i delektujemy się śniadaniem. I nawet Natalia, która zazwyczaj rozkłada kanapki na czynniki pierwsze, grzecznie zajada się chlebem z pastą; jak cywilizowany człowiek:)

pasta_slonecznik_1a

Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
5 suszonych pomidorów + 3 łyżki oliwy, w której zanurzone były pomidory
1 łyżeczka kaparów
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka kropel soku z cytryny
1/4-1/3 szklanki wody
sól, pieprz do smaku

pasta_slonecznik_1c
pasta_slonecznik_1b
pasta_slonecznik_1d

Przygotowanie:
1. Ziarna słonecznika wysypać na rozgrzaną patelnię i uprażyć.
2. Słonecznik, pomidory, kapary, czosnek, natkę, oliwę i sok z cytryny przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wodę dodawać stopniowo, po łyżce do uzyskania odpowiedniej konsystencji (łatwej do rozsmarowania). Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

DSC_0431

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.