Przygotowanie tego deseru sprawiło mi wiele frajdy! Nie tylko dlatego, że sama poczułam się jak dziecko wiedząc, że zaraz po zakończeniu zdjęć jedno z nich zjem, ale
także dlatego, że wiedziałam, że jest to deser z dużym współczynnikiem „wow”. Natalii reakcja była fenomenalna, złapała jajko i dumnie zaprezentowała swojemu misiowi. „Pa” – oznajmiła, co w tłumaczeniu na polski oznacza „patrz”, a potem zabrała się za konsumpcję. Po co dziecku łyżeczka, skoro można jajko przyłożyć do buzi i próbować wyjeść wnętrze jak jaszczurka; nie mniej jednak kilka razy zachęcałam do jedzenia w sposób tradycyjny.
Dzisiejszy przepis jest świetny na Wielkanocny deser. Mnóstwo radości i zachwytów ze strony dzieci, a i dorośli chętnie spróbują coś innego niż babka czy mazurek. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
4 czekoladowe jajka, puste w środku, takiej wielkości co kurze
150g sera mascarpone (można użyć też sera śmietankowego lub twarogowego przeciśniętego przez praskę)
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru z wanilią
łyżeczka soku z cytryny
lemon curd- pół łyżeczki na porcję. Jeśli nie macie, użyjcie dżemu w żółtym kolorze- morelowego, brzoskwiniowego lub pomarańczowego.
Przygotowanie:
1. W czekoladowych jajkach należy zrobić dziurę, najlepiej nożem jest ściąć wierzch. W razie potrzeby obskubać jeszcze troszkę czekolady.
2. Do miski włożyć ser, śmietanę, cukier z wanilią i sok z cytryny i za pomocą blendera lub miksera wymieszać do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji. Odstawić na 5 minut do lodówki.
3. Za pomocą łyżeczki nakładać porcję serka do każdego jajka, delikatnie nim pokołysać, żeby masa dobrze się ułożyła. Następnie na każde jajko nałożyć porcję lemon curd i gotowe! Prawda, że proste?
Deser można przez kilka godzin przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Zainspirowała mnie ta strona.
zrobiłam i wyszły pysznie!
Rewelacja! Nie jestem dzieckiem, ale też chcę to zjeść:)