Jogurt grecki z owocami i płatkami w miodzie

Nie macie pomysłu na śniadanie? Spokojnie, są takie dni, że ja też nie mam i w zasadzie na nic nie mam ochoty. I prawdopodobnie gdyby nie fakt, że muszę przygotować śniadanie dla córeczki, to raczej wyszłabym z domu na tzw. głodniaka.

Dzisiejszy przepis to jeden z porannych śniadaniowych ekspresów. Konfiguracja dodatków do płatków jest dowolna i można do nich dodać wszystko, co nawinie się z kategorii bakalii i wszelkich nasion. Można dodać nerkowce, orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe… można dodać pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam, chia, mak czy cokolwiek wpadnie Wam w oko czy ręce. Miód dowolny, jaki lubicie, ja zazwyczaj używam lipowego, wielokwiatowego.

Wiem, że miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, ale płatki w miodzie tak dobrze smakują. Jeśli bardzo Wam zależy możecie na patelnię dać mniej miodu, za to całość polać miodem w miseczkach.

I jeszcze jedna rzecz, które to danie przenosi na wyżyny pyszności. Owoce- świeże, upieczone lub ugrillowane. Jakiekolwiek Wasze ulubione. Jak nie macie innych, mogą być te z zamrażalnika.  Ważne, żeby były. Wtedy całość smakuje cudownie.

 

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich
  • garść posiekanych migdałów
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego/naturalnego
  • ulubione owoce, u mnie dzisiaj- ogrodowe winogrona, upieczone

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać dużą patelnię. Wysypać na nią płatki owsiane, orzechy, sezam i chia. Mieszać do lekkiego zezłocenia płatków, dodać miód i całość wymieszać, do połączenia składników.
  2. Do miseczek nakładać porcje jogurtu, porcję płatków w miodzie i świeże bądź pieczone owoce.

Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.