Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 16 Paź 2018 w Bez kategorii, PIECZYWO | 0 komentarzy

Prosty przepis na pszenno-żytni chleb na zakwasie.

Jest na Instagramie taka osoba @sarah_fel, która piecze fantastyczne chleby. Puszyste w środku, z chrupiąca skórką, która jest ozdobiona tak pięknie, że jest chlebowym arcydziełem. Wypieki @sarah_fel wyglądają tak pysznie, że masz ochotę pobiec do najbliższej piekarni, kupić chleb i od razu przygotować sobie pajdę chocieżby z samym masłem.

Powiem szczerze, że zainspirowałam się jej pięknie ponacinanymi chlebami i postanowiłam upiec własny bochen. Nastawiłam zakwas. W międzyczasie przewertowałam internet w poszukiwaniu łatwego chleba na zakwasie, który mogłabym tak pięknie naciąć. Ostatecznie nacięcia przybrały totalnie inny kształt od zamierzonego, zamiast kłosków powstały trzy linie, ale miało to też swój urok.

Przepis na ten chleb jest idealny, pochodzi z tej strony i jest idealnym chlebem do celebrowania Światowego Dnia Chleba 2018.

 

 

 

Składniki:

ZACZYN:
aktywny zakwas żytni – 15 g
mąka pszenna typ 650 – 75 g
woda – 85 ml

CIASTO WŁAŚCIWE:
cały zaczyn
mąka pszenna typ 650 – 350 g
mąka żytnia typ 2000 – 50 g
woda – 210 ml
sól – 3/4 łyżeczki

 

Przygotowanie:

  1. Składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
  2. Do zaczynu dodać mąkę pszenną i żytnią oraz wodę, a następnie wymieszać do połączenia składników, najlepiej w robocie kuchennym z końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
  3. Do ciasta dodać sól i ponownie krótko wymieszać na wolnych obrotach. Miskę nakryć folią spożywczą na 2,5 godziny do wyrastania. W tym czasie ciasto składać dwa razy, rozciągnąć, a następnie składać w kopertę.
  4. Z ciasta uformować bochenek i włożyć go do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba. Koszyk włożyć do dużej torby foliowej, zawiązać ją i wstawić do lodówki na 12 godzin. Jeśli nie macie koszyka, włóżcie ściereczkę do miski, posypcie ją mąką i na to wyłóżcie ciasto chlebowe.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C wraz z blaszką będącą na wyposażeniu piekarnika. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka. Naciąć chleb ostrym nożem, chociaż Sara nacina go zawsze żyletką. Gorącą blaszkę z ciastem jak najszybciej wstawić ponownie do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Smacznego!

Świętujmy razem Światowy Dzień Chleba!

World Bread Day, October 16, 2018

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...