Dynia hokkaido jest naprawdę poręczna. W przeciwieństwie do dyni zwyczajnej można ją zużyć na raz i spokój. Nic nie zostaje i nie trzeba kombinować co zrobić z resztą.
Ta dynia ma miękką, cienką skórkę i nie trzeba jej obierać. Miąższ jest zwarty i bardzo mączysty, dlatego do zupy na bazie dyni hokkaido należy dodać więcej bulionu. Natomiast jeśli potrzebujecie niezbyt mokrego puree z dyni, np, do przygotowania bułeczek dyniowych np. takich, to hokkaido będzie naprawdę dobrym wyborem.
W związku z tym, że dynia hokkaido jest mniej wyrazista w smaku to potrzeba do niej troszkę więcej przypraw niż w przypadku np. dyni piżmowej. Przepis na zupę dyniową z dyni piżmowej znajdziecie tutaj.
Składniki:
- dynia hokkaido, średniej wielkości
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 1,2 l. bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 papryki chilii lub mniej (zależy jak pikantne lubicie)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy
- odrobina startego imbiru, ok. 1 łyżeczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- śmietana (lub mleko kokosowe), zielenina, prażone pestki do podania, co kto lubi
Przygotowanie:
- Dynię, umyć, wydrążyć i pokroić na kawałki. Dynię, przekrojoną na pół cebulę, czosnek, umieścić w naczyniu do zapiekania lub na blaszce, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. Dynia ma cienką skórkę, miękko po upieczeniu, można zjeść ze skórką lub obrać. Ja obieram za pomocą nożyka do obierania warzyw.
- Upieczone warzywa umieścić w garnku, dodać gorący bulion, przyprawy i zblendować na jednolitą konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Do miseczek nalewać porcje zupy. Podawać ze śmietaną, zielenią i innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Glęboki i ciekawy smak
ciekawy czyli smaczny? 🙂
Zupa ma niespotykany smak 🙂
Cudownie wygląda ta zupa. Mi wyszła o wiele bardziej blada, ale może to wina dyni 😉
Ja jeszcze nie próbowałam zupy dyniowej! Czas najwyższy 🙂
koniecznie, ja lubię w wersji pikantnej 🙂
Spróbowałem i jestem zachwycony! To moja pierwsza zupa z dyni 🙂
Fantastycznie!