Cytrusowa tarta sernikowa

Cytrusowa tarta sernikowa to moja propozycja deseru na najbliższe święta Wielkanocne. Tarta sernikowa jest na kruchym spodzie, a jej nadzienie to połączenie delikatnego serka mascarpone, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytryny. Wierzch udekorowany jest cukrem pudrem, otartą skórką z cytryny i zrumienionymi bezami. Całość jest lekka, puszysta, cytrusowa. Myślę, że posmakuje wszystkim wielbicielom sernika.

Sernik czy tarta sernikowa?

Zawsze na święta robiłam pomarańczowy sernik w czekoladzie i jest to mój najukochańszy wypiek. Bez niego świąteczne menu jest niekompletne.

Dla mnie prawdziwy sernik jest robiony z sera twarogowego, jest konkretny i aromatyczny. Nie przepadam za puszystymi, lekkimi jak chmurka sernikami. Jestem zwolennikiem tradycyjnych wypieków, takich jak robią nasze mamy i babcie.

W kwestii tart nie podchodzę do sera tak restrykcyjnie. Tarta jest niska i płaska a proporcja sera do ciasta to takie 1:1, więc w zasadzie można tu eksperymentować do woli.

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Zrób tartę sernikową!

Czy wiecie, że to pytanie o opadający sernik jest jednym z częściej zadawanych pytań dotyczących tego wypieku? A opadanie sernika jest jednym z najczęstszych powodów rezygnacji z jego przygotowania?

Sposobów na radzenie sobie z opadającym sernikiem jest dużo:

  • proporcje składników,
  • wszystkie składniki w temperaturze pokojowej,
  • temperatura pieczenia,
  • pieczenie sernika w kąpieli wodnej,
  • nie wyjmowanie sernika zaraz po upieczeniu z piekarnika, tylko studzenie go w środku.

Wszystkim pokonanym przez opadający sernik dedykuję właśnie tę tartę sernikową. Smak sernika pozostaje. Tarta z założenia jest płaska więc pieczcie i się nie przejmujecie! A jak coś opadnie to posmarujcie kremem cytrynowym, polejcie czekoladą i cieszcie się życiem!

Warianty tarty sernikowej

Przygotowanie tarty sernikowej jest bardzo proste i w zasadzie od naszej inwencji zależy efekt końcowy. Ja zrobiłam akurat cytrusową, ponieważ kilka dni temu przygotowywałam kandyzowaną skórkę pomarańczową w czekoladzie oraz samą właśnie z myślą o świątecznych wypiekach.

Ta tarta fantastycznie komponuje się z owocami. Osobiście uwielbiam tartę sernikową z malinami i właśnie taką wersję przygotowuję latem. Pyszna jest też z porzeczkami, jeżynami, borówkami lub miksem owoców jagodowych. A jeśli masz więcej czasu i ochoty możesz dodatkowo przygotować kruszonkę i posypać nią tartę przed wstawieniem do piekarnika.

Możesz też przygotować też tartę sernikową z kajmakiem, czyli pieczesz tartę jak w tym przepisie, a następnie jej wierzch smarujesz kajmakiem i obsypujesz podprażonymi płatkami migdałowymi.

Moim faworytem jest też tarta sernikowa z lemon curd, czyli angielskim kremem cytrynowym. Tutaj znajdziesz przepis na domowy lemon curd. Postępujesz analogicznie jak w przepisie poniżej, a jak tarta ostygnie jej wierzch smarujesz lemon curd.

Składniki na cytrusową tartę sernikową

Składniki na kruchy spód do tarty sernikowej:

  • 225g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 125g masła schłodzonego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Nadzienie do tarty sernikowej:

  • 250g mascarpone
  • 60g cukru pudru
  • 1 cytryna- sok + otarta skórka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropli ekologicznego olejku cytrynowego (opcjonalnie)

Jak zrobić cytrusową tartę sernikową?
Instrukcja krok po kroku

  1. Składniki na kruchy spód do tarty umieść w misie robota kuchennego aby zagnieść ciasto. Uformuj z ciasta prostokątny, płaski placek, a następnie zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto wyjmij z lodówki, a następnie rozwałkuj je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii na grubość ok. 4-5mm. Ciasto przenieś do formy na tartę, lekko dociśnij, aby nabrało kształtu naczynia. Nadmiar ciasta odetnij, a tym co zostanie pouzupełniaj ewentualne braki w cieście. Następnie za pomocą widelca ponakłuwaj spód ciasta.
    Całość zawiń w folię spożywczą i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, kruchy spód do tarty wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. na ok. 15min, do czasu aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru. Wyjmij upieczony kruchy spód do tarty i odstaw.
  3. Przygotuj nadzienie do tarty sernikowej. Wszystkie składniki do naszej tarty sernikowej umieść w misie robota i dokładnie zblenduj.
  4. Masę sernikową przelej do kruchego spodu, a następnie delikatnie wyrównaj powierzchnię tarty. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez ok. 40 min, do tzw suchego patyczka. Oznacza to, ze jak w tartę wbijesz np. patyczek do szaszłyków to po wyjęciu będzie suchy, a nie obklejony ciastem czy masa sernikową.
  5. Tartę ostudź, a kiedy będzie już zimna udekoruj bezami, a następnie za pomocą palnika gazowego delikatnie zrumień bezy.

Kuchenny trick: Jak zrumienić bezy gdy nie masz palnika gazowego?

Kiedy kończy mi się gaz w moim palniku gazowym, takie małe urządzenie, (które kupiłam chyba w sklepie duka) to nadziewam bezy na ostry widelczyk i opiekam nad kuchenką gazową. Wystarczy dosłownie chwilka i podpieczone bezy są gotowe!

Jak widzicie wcale nie trzeba mieć zaawansowanych sprzętów, aby osiągnąć fajny efekt.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.