Cytrusowa tarta sernikowa

Cytrusowa tarta sernikowa to moja propozycja deseru na najbliższe święta Wielkanocne. Tarta sernikowa jest na kruchym spodzie, a jej nadzienie to połączenie delikatnego serka mascarpone, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytryny. Wierzch udekorowany jest cukrem pudrem, otartą skórką z cytryny i zrumienionymi bezami. Całość jest lekka, puszysta, cytrusowa. Myślę, że posmakuje wszystkim wielbicielom sernika.

Sernik czy tarta sernikowa?

Zawsze na święta robiłam pomarańczowy sernik w czekoladzie i jest to mój najukochańszy wypiek. Bez niego świąteczne menu jest niekompletne.

Dla mnie prawdziwy sernik jest robiony z sera twarogowego, jest konkretny i aromatyczny. Nie przepadam za puszystymi, lekkimi jak chmurka sernikami. Jestem zwolennikiem tradycyjnych wypieków, takich jak robią nasze mamy i babcie.

W kwestii tart nie podchodzę do sera tak restrykcyjnie. Tarta jest niska i płaska a proporcja sera do ciasta to takie 1:1, więc w zasadzie można tu eksperymentować do woli.

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Zrób tartę sernikową!

Czy wiecie, że to pytanie o opadający sernik jest jednym z częściej zadawanych pytań dotyczących tego wypieku? A opadanie sernika jest jednym z najczęstszych powodów rezygnacji z jego przygotowania?

Sposobów na radzenie sobie z opadającym sernikiem jest dużo:

  • proporcje składników,
  • wszystkie składniki w temperaturze pokojowej,
  • temperatura pieczenia,
  • pieczenie sernika w kąpieli wodnej,
  • nie wyjmowanie sernika zaraz po upieczeniu z piekarnika, tylko studzenie go w środku.

Wszystkim pokonanym przez opadający sernik dedykuję właśnie tę tartę sernikową. Smak sernika pozostaje. Tarta z założenia jest płaska więc pieczcie i się nie przejmujecie! A jak coś opadnie to posmarujcie kremem cytrynowym, polejcie czekoladą i cieszcie się życiem!

Warianty tarty sernikowej

Przygotowanie tarty sernikowej jest bardzo proste i w zasadzie od naszej inwencji zależy efekt końcowy. Ja zrobiłam akurat cytrusową, ponieważ kilka dni temu przygotowywałam kandyzowaną skórkę pomarańczową w czekoladzie oraz samą właśnie z myślą o świątecznych wypiekach.

Ta tarta fantastycznie komponuje się z owocami. Osobiście uwielbiam tartę sernikową z malinami i właśnie taką wersję przygotowuję latem. Pyszna jest też z porzeczkami, jeżynami, borówkami lub miksem owoców jagodowych. A jeśli masz więcej czasu i ochoty możesz dodatkowo przygotować kruszonkę i posypać nią tartę przed wstawieniem do piekarnika.

Możesz też przygotować też tartę sernikową z kajmakiem, czyli pieczesz tartę jak w tym przepisie, a następnie jej wierzch smarujesz kajmakiem i obsypujesz podprażonymi płatkami migdałowymi.

Moim faworytem jest też tarta sernikowa z lemon curd, czyli angielskim kremem cytrynowym. Tutaj znajdziesz przepis na domowy lemon curd. Postępujesz analogicznie jak w przepisie poniżej, a jak tarta ostygnie jej wierzch smarujesz lemon curd.

Składniki na cytrusową tartę sernikową

Składniki na kruchy spód do tarty sernikowej:

  • 225g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 125g masła schłodzonego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Nadzienie do tarty sernikowej:

  • 250g mascarpone
  • 60g cukru pudru
  • 1 cytryna- sok + otarta skórka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropli ekologicznego olejku cytrynowego (opcjonalnie)

Jak zrobić cytrusową tartę sernikową?
Instrukcja krok po kroku

  1. Składniki na kruchy spód do tarty umieść w misie robota kuchennego aby zagnieść ciasto. Uformuj z ciasta prostokątny, płaski placek, a następnie zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto wyjmij z lodówki, a następnie rozwałkuj je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii na grubość ok. 4-5mm. Ciasto przenieś do formy na tartę, lekko dociśnij, aby nabrało kształtu naczynia. Nadmiar ciasta odetnij, a tym co zostanie pouzupełniaj ewentualne braki w cieście. Następnie za pomocą widelca ponakłuwaj spód ciasta.
    Całość zawiń w folię spożywczą i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, kruchy spód do tarty wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. na ok. 15min, do czasu aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru. Wyjmij upieczony kruchy spód do tarty i odstaw.
  3. Przygotuj nadzienie do tarty sernikowej. Wszystkie składniki do naszej tarty sernikowej umieść w misie robota i dokładnie zblenduj.
  4. Masę sernikową przelej do kruchego spodu, a następnie delikatnie wyrównaj powierzchnię tarty. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez ok. 40 min, do tzw suchego patyczka. Oznacza to, ze jak w tartę wbijesz np. patyczek do szaszłyków to po wyjęciu będzie suchy, a nie obklejony ciastem czy masa sernikową.
  5. Tartę ostudź, a kiedy będzie już zimna udekoruj bezami, a następnie za pomocą palnika gazowego delikatnie zrumień bezy.

Kuchenny trick: Jak zrumienić bezy gdy nie masz palnika gazowego?

Kiedy kończy mi się gaz w moim palniku gazowym, takie małe urządzenie, (które kupiłam chyba w sklepie duka) to nadziewam bezy na ostry widelczyk i opiekam nad kuchenką gazową. Wystarczy dosłownie chwilka i podpieczone bezy są gotowe!

Jak widzicie wcale nie trzeba mieć zaawansowanych sprzętów, aby osiągnąć fajny efekt.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *