Ciasto ze śliwkami to must have w sezonie jesiennym. Trzeba je zrobić przynajmniej raz i rozkoszować się błogim połączeniem śliwek i cynamonu. Ten aromat jest tak cudowny, że poprawi nastrój w niejedno deszczowe popołudnie. Zresztą nawet jak na dworze jest ładnie to porcja ciasta ze śliwkami też jest mile widziana, prawda?
W kuchni nie ma co siedzieć samemu. Razem raźniej! Warto jest skombinować pomocnika, a ponieważ ciasto ze śliwkami jest mega łatwe do przygotowania to pomocnikami mogą być także dzieci, nawet te małe. Ciasto ze śliwkami robi się naprawdę sprawnie więc dzieci nie zdążą się znudzić, a dodatkowo będą dumne, że pomagały w kuchni. Nawet jeśli ta ich pomoc przy cieście miałaby się ograniczyć do wrzucenia składników do robota czy położenia śliwek na cieście. Ewentualnie na zjedzeniu połowy śliwek w między czasie.
Dlaczego dzieci nie jedzą owoców?
Tak z zupełnej ciekawości pytam córkę czemu śliwki, które przygotowałam do ciasta są lepsze niż te, które wkładam jej do śniadaniówki. Bo przecież to są takie same śliwki. Zrywane z tego samego drzewa. Wiecie co mi odpowiedziała? Otóż te do ciasta są już sprawdzone i na pewno nie są robaczywe! A te w śniadaniówce to nie wiadomo. Bo jakby tam był robak to by było fuuuu… więc lepiej ich profilaktycznie nie otwierać. I nie jeść.
Ciasto do śniadaniówki do szkoły?
Tak! Od czasu do czasu kawałek ciasta to miłe urozmaicenie szkolnej śniadaniówki. I godny konkurent dla Knoppersów i innych łakoci dostępnych w szkolnym sklepiku. Swoją drogą tyle się mówi o zdrowym odżywianiu, a szkolne sklepiki to nadal obraz nędzy i rozpaczy. Zgadzacie się ze mną?
Śniadaniówkowy PR
W związku z tym, że konkurencja w sklepikach szkolnych w postaci cukierków, wafelków i batonów jest dosyć silna to trzeba włożyć sporo wysiłku, żeby dziecko jadło to, co ma przygotowane. Zatem te domowe drugie śniadania muszą być dla dziecka atrakcyjne. Różnorodne, kolorowe, pyszne. W związku z tym uważam, że domowe ciasto od czasu do czasu dobrze wpływa na dziecięce morale i na postrzeganie śniadaniówki. Trzeba tym śniadaniówkom zrobić porządny PR. I poza tym, że zawartość śniadaniówki musi być przyzwoita to jeszcze warto pamiętać o tym, żeby samo pudełko śniadaniowe było dla dziecka atrakcyjne. Może niech je sobie samo wybierze?
Niedługo pokażę Wam moje propozycje na szkolne śniadaniówki, co Wy na to?
Składniki na ciasto ze śliwkami
- 125g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100g brązowego cukru
- 250ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 10 niedużych śliwek węgierek (lub więcej jeśli zamierzasz podjadać)
Jak zrobić ciasto ze śliwkami?
Forma do pieczenia 25cm
- Przygotuj ciasto
Ubij masło z cukrem aż powstanie jasny, puszysty krem. Następnie dodaj 1 jajko, zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, a potem dodaj kolejne jajko i również zmiksuj. Dodaj suche składniki i śmietanę i krótko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Udekoruj ciasto śliwkami
Ze śliwek wyjmij pestki. Owoce wyłóż na ciasto i delikatnie je dociśnij.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40-45min, do suchego patyczka.
Ostudzić. Prze podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto wygląda pysznie i na pewno tak smakuje 🙂 Przepis na pewno sprawdzę 🙂
Autor
dziekuję 🙂 Daj mi potem znać czy ciasto Ci smakowało 🙂