Nalewka z pigwy to jedna z tych nalewek, które przygotowujemy co roku. Robimy je właśne teraz, na przełomie października i listopada i jeśłi wszystko dobrze pójdzie to w okolicach Bożego Narodzenia można się już nimi delektować. Oczywiście najlepiej jest jak nalewka dłużej sobie poleżakuje, ale jeśli zapasy z zeszłego roku są już wypite to sprawa jest jasna – nalewka leżakuje do świąt, czyli jakieś 6-8 tygodni.
Po tym czasie można ją przefiltrować i rozlać do butelek.
Gotowa nalewka z pigwy ma przepiękny bursztynowy kolor. Jej smak i aromat przyjemnie poprawią nastrój w niejeden mroźny wieczór. Ponadto uważam, że butelka domowej nalewki to miły prezent jeśli w okresie świątecznym odwiedzamy rodzinę i przyjaciół.
Pigwa a pigwowiec
Pigwa i pigwowiec często są mylone i zauważyłam, że malutki pigwowiec japoński tez jest nazywany pigwą. Tymczasem różnica między tymi owocami jest ogromna. Pigwowce są wielkości małych rajskich jabłuszek, ciut większe od orzechów włoskich, a tymczasem pigwa jest wielkości dużego jabłka czy gruszki. Ponadto pigwy pokryte są charakterystycznym meszkiem, który zmywa się pod wodą, a po umyciu skórka jest jakby pokryta woskiem. Owoce te mają jednak ze sobą coś wspólnego. Po pierwsze są straszliwie twarde, a po drugie obydwa są tak kwaśne, że ciężko jest się nimi delektować na surowo. W związku z tym, trzeba je poddawać obróbce, aby przyjemnie się je jadło.
Gdzie kupić pigwę?
Jeśłi nie masz własnej pigwy, to szukałabym jej raczej na bazarkach albo popytała znajomych. Niedawno widziałąm pigwę w Lidlu. Była pozbawiona meszku więc prawdopodobnie była już umyta.
Co zrobić z pigwy?
Nasza pigwa bardzo intensywnie owocuje więc od połowy października mamy w domu: „Akcję Pigwa”. Na początku robię z pigwy konfiturę i zamykam ją w słoiczkach na zimę. Część owoców po trochu dodaję do świeżo wyciskanych soków i do ciast, natomiast z całej reszty robię nalewkę.
Przepis na nalewkę z pigwy
Sposobów na zrobienie nalewki z pigwy jest kilka. Można najpierw zasypać owoce cukrem, a kiedy puszczą sok zalać je alkoholem. Drugi sposób zakłada zalanie owoców alkoholem, a dopiero po miesiącu zlanie alkoholu i zalanie owoców syropem cukrowym. Ja jestem zdecydowanie fanką tego pierwszego sposobu na nalewkę ponieważ jest szybszy. Tylko raz robisz bałagan w kuchni, po kilku dniach zalewasz całość alkoholem i wynosisz do garażu (lub piwnicy czy na balkon). Wracasz do niej ponownie podczas przedświątecznego ogarniania domu.
Czytałam też, że można owoce z cukrem najpierw zalać wódką, po miesiącu to zlać a potem pozostałe owoce zalać spirytusem i po kolejnych 2 tygodniach znowu zlać i połączyć ze sobą płyny. Nigdy nie próbowałam tej metody i prawdę mówiąc nie mam czasu na takie zabawy. Może jak już będę na emeryturze i będzie mi się nudzić. A póki co to polecam Wam mój szybki, sprawdzony sposób.
Składniki na nalewkę z pigwy:
- 7 pigw
- 600g cukru; można go zastąpić jasnym miodem lipowym lub wielokwiatowym
- 600ml spirytusu
- 400ml wódki
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Przepis krok po kroku.
- Przygotuj pigwy
Pigwy dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Pokrój owoce
Pigwy pokrój na cienkie plasterki lub jeśli masz mocnego robota kuchennego- rozdrobnij pigwy na mniejsze kawałeczki, ale uważaj- nie zrób z nich paćki.
- Zasyp owoce cukrem
Do dużego słoja (lub mniejszych słoików- potrzebne będą 3 duże słoiki 900ml) wkładaj porcje owoców i zasypuj je cukrem. Układaj warstwami owoce i cukier, ugnieć je za pomocą tłuczka, tak, aby owoce puściły jak najwięcej soku. Odstaw na kuchenny blat albo parapet na 4-5 dni. Słoików nie zakręcaj, nałóż pokrywkę, żeby przez szczelinę dochodziło powietrze albo nakryj gazą. Owoce w górnej części będą trochę ciemniejsze, a wszystkie będę takie trochę zwiotczałe.
- Dodaj alkohol
Wymieszaj spirytus i wódkę, a następnie zalej nimi owoce w cukrze. Słoik zakręć i odstaw w miejsce, w którym nie będzie Ci przeszkadzał. Ja wyniosę mój słój do garażu, natomiast moja mama trzyma swój na szafce na balkonie.
- Odcedź nalewkę
Odcedź nalewkę. Możesz na garnku położyć sitko i grubo wyłożyć je gazą. Odcedzoną nalewkę przelej do butelek albo jesli chcesz – możesz ją raz jeszcze przefiltrować używając filtra do kawy. Ja zazwyczaj już tego nie robię, jak coś zostanie to i tak opadnie na dno.
Sposoby na nalewkę z pigwy:
- Jeśli nalewka jest za słodka, można dodać do niej odrobinę wódki. Ile? To już zależy od Waszych preferencji smakowych.
- Jeśli nalewka jest za mocna, można ją rozcieńczyć wódką lub wodą. Generalnie im nalewka stoi dłużej tym jest lepsza i lepiej uwalnia swoją pełnię smaku i aromatu.
Smacznego!
Po jakim czasie zlewamy nalewkę?
Autor
jak nastawiam nalewkę teraz to zlewam przed Bożym Narodzeniem jak robię porządki 🙂
Czy po upływie 5-6 tygodni od odstania nalewki można dodać miód według własnego uznania
Czyli rozumiem, że z alkoholem ma stać ponad miesiąc? No im dłużej tym lepiej, chociaż u mnie nie dodano spirytu, więc nie wiem czy będzie takie dobre…, kopa raczej nie da🤪
Autor
ja nie mam gdzie trzymać tych baniaków więc na święta je sprzątam, zlewam nalewki to wtedy mniej miejsca zajmują