Królik duszony w warzywach to świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinną kolację. Mięso królika jest delikatne i chude, przez co smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Ważne jest, aby tak przyrządzić królika, żeby jego mięso było soczyste i zachwycało smakiem. Królik z tego przepisu właśnie taki jest.
Królik doskonale komponuje się z warzywami i sosami. Ostatnio najchętniej jadamy go z warzywami korzeniowymi- marchewką, pietruszką i selerem, ale równie pyszny jest w towarzystwie grzybów, marchewki z groszkiem czy cukini. Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na dania z królikiem- najpopularniejsza jest zupa z królika z kaszą krakowską, która bardzo smakuje dzieciom oraz ragout z królika.
Królika z tego przepisu można także podać z sosem śmietanowym, jednak ja najczęściej podaję go z sosem własnym.
Jak przyrządzić królika?
Mięso z królika – gdzie kupić?
Mięso z królika dostaniemy w większości supermarketów. Do niedawna można było kupić całe tuszki, ale od jakiegoś czasu można kupić już królika podzielonego na porcje. Jest to świetna opcja, bo mojego pierwszego królika, z którego miałam gotować córce zupki, pokroiłam po barbarzyńsku. Dopiero potem obejrzałam na youtube filmik z instrukcją jak to zrobić prawidłowo. W dzisiejszym przepisie korzystam właśnie z królika podzielonego na porcje, kupionego w Lidlu.
Mięso z królika jest niezwykle delikatne i trzeba wiedzieć jak się z nim obchodzić, żeby go nie wysuszyć na wiór. Moim sprawdzonym sposobem jest jego szybkie obsmażenie, a potem duszenie pod przykryciem w piekarniku. Dodatkowo królika obkładam kilkoma plasterkami boczku i warzywami, dzięki czemu wychodzi on delikatny, soczysty, łatwo oddzielający się od kości.
Marynata do królika duszonego
Królika przed pieczeniem warto zamarynować i odstawić na noc w chłodniejsze miejsce. Dzięki temu mięso staje się bardziej aromatyczne. W dzisiejszym przepisie moja marynata bazuje na soli, pieprzu, tymianku i włoskim maggi, ale możesz wykorzystać takie zioła, które lubisz. Świetną opcją będzie zastąpienie włoskiego maggi majerankiem, ponieważ jest łatwiej dostępny.
W czym przygotowywać królika?
Ja królika przygotowuję w garnku żeliwnym, ale naczynie żaroodporne z pokrywką też będzie odpowiednie. Naczynie ma trzymać temperaturę. Królika można dusić na niewielkim ogniu albo wstawić do piekarnika. Ja preferuję tę drugą opcję, bo zazwyczaj potrzebuję korzystać z palników i jest mi tak wygodniej.
Składniki na duszonego królika:
- 1 królik (waga ok 1,3kg)
- 2 cebule
- 1 mała główka czosnku
- 0,8 kg warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)- dowolne proporcje, u mnie dominuje marchewka
- 1 mała gałązka włoskiego maggi lub majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1/4 kostki masła
- 3-4 plastry boczku
Jak zrobić królika? Przepis krok po kroku:
Instrukcja przygotowania królika duszonego w warzywach
- Zamarynuj mięso z królika
Poporcjowane mięso z królika natrzyj solą, pieprzem, posyp ziołami, a następnie całość delikatnie polej olejem. Wymieszaj i odstaw.
- Przygotuj warzywa
Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w plastry lub słupki.
Na patelni rozgrzej olej z 2 łyżkami masła. Jak się roztopią to dodaj cebulę i czosnek i smaż dopóki cebula się nie zeszkli. Dodaj warzywa korzeniowe i zioła, a następnie zioła i duś, aż odrobinę zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. - Obsmaż królika i połącz go z warzywami
Połowę warzyw ułóż w naczyniu do zapiekania. Następnie obsmaż królika z obydwu stron i przełóż go do garnka. Obłóż go plastrami boczku i posyp pozostałymi warzywami. Dodaj pozostałe zioła, masło i wlej 1/2 szklanki wody. Garnek nakryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i duś przez ok. godzinę. Dobrze upieczone mięso z łatwością oddziela się od kości.
Królika podawać z warzywami korzeniowymi i puree ziemniaczanym. Możesz podać również z ulubioną sałatką.
Smacznego!