Sezon na herbatę i sok ze świeżej pokrzywy uważam za otwarty. Mamy końcówkę marca, a na polach, łąkach i w lesie można już znaleźć pierwsze pokrzywy. Cudowna wiadomość, bo właśnie o tej porze roku smakują najlepiej! Po długim okresie picia suszonych ziół w końcu jest możliwość nazbierania tych świeżych, aromatycznych, które zawierają dużo więcej cennych witamin i mikroelementów. A wszelkie naturalne źródła tych składników są znacznie lepiej przyswajalne niż sztuczne tabletki.
Pokrzywę warto jest zbierać w okresie od kwietnia do końca maja, tuż przed jej kwitnięciem. Jej liście i łodygi są wtedy świeże, soczyste i mają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Warto jest zbierać górne 10cm gałązek pokrzywy, ponieważ są najdelikatniejsze.
Co więcej pokrzywy nazbierasz sobie w dowolnym, ustronnym miejscu i masz pewność, że przynajmniej nikt jej nie traktował pestycydami ani nie podlewał przyspieszaczami wzrostu jak sałatę z Holandii. Sama natura, czego chcieć więcej?
Co znajdziesz w dzisiejszym wpisie?
- Dlaczego warto pić pokrzywę?
- 9 właściwości pokrzywy
- Pokrzywa – przeciwwskazania
- Jak zrobić herbatę z pokrzywy?
- Jak często pić herbatę z pokrzywy?
- Pokrzywa w kuchni- pomysły na dania z pokrzywą
Dlaczego warto pić pokrzywę?
Dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy? Pokrzywa zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują nasze organizmy. Jest to szczególnie przydatne, zwłaszcza po zimie i w okresie wszelkich infekcji, kiedy jesteśmy osłabieni.
Jakie więc cenne właściwości ma pokrzywa? Co w niej znajdziemy? Przede wszystkim w pokrzywie znajdziemy: witaminy A, B2, C, E, K, kwas foliowy, a także łatwo przyswajalne żelazo, magnez, wapń, krzem, potas, jak również flawonoidy (działają przeciwzapalnie, detoksykująco i antynowotworowo).
Pokrzywa – przeciwwskazania
Przeciwwskazania do picia herbaty z pokrzywy to cukrzyca, planowane zabiegi chirurgiczne, choroby nerek, serca czy narządów rodnych, a także zbyt wysoki poziom żelaza. W takiej sytuacji warto jest skonsultować się z lekarzem czy dietetykiem. Poza tym warto badać się regularnie i sprawdzać w jakim stanie jest nasze ciało. Na jednym z wykładów Kamila Rowińska mówiła, ze ona z okazji swoich urodzin robi sobie badania krwi, USG, cytologię i to co wynika z aktualnego stanu swojego zdrowia. Myślę, że warto wprowadzić to w życie jako swoją rutynę. Dzięki czemu będzie nam łatwiej kontrolować nasze zdrowie i wprowadzać korekty do jadłospisu.
Jak zrobić herbatę z pokrzywy?
Świeża pokrzywa a suszona pokrzywa
Nie lubię kupnej pokrzywy w saszetkach. Nie smakuje mi, ponieważ moim zdaniem jest paskudna w smaku. Jak błoto z chwastami. Natomiast świeżo zaparzone liście pokrzywy smakują zupełnie inaczej! To zupełnie inny wymiar herbaty z pokrzywy. Kolor jest inny. Nie jak odwar ze starej ropuchy, tylko taki delikatny, zielony, świeży.
Naprawdę mocno zachęcam Was do samodzielnego zbierania pokrzywy. Zaopatrzcie się w rękawice, koszyk i nazbierajcie świeżych gałązek. Przed zrobieniem herbaty z pokrzywy, warto jest liście przepłukać pod bieżącą wodą. Trzeba uważać, żeby się nie sparzyć.
Wariant I: Ekspresowa herbata z pokrzywy, a w zasadzie napar z pokrzywy:
Zrobienie herbaty z pokrzywy, a konkretnie naparu z pokrzywy jest banalnie proste. Ja najczęściej zaparzam sobie w kubku kilka listków i popijam pracując przy komputerze.
Pokrzywę można rozdrobnić, krojąc ją na mniejsze kawałeczki albo po prostu obskubać listki. Im bardziej rozdrobniona tym więcej soku z niej wycieknie.
Wariant II: Tradycyjna herbata z pokrzywy
Jeśli tylko mam więcej czasu to robię porcję herbaty z pokrzywy dla wszystkich domowników. Kilka gałązek (zazwyczaj 2-3 gałązki świeżej pokrzywy lub garstkę suszonej) wrzucam do garnka z wrzącą wodą, gotuję ok. 5 minut i odstawiam pod przykryciem na ok. 10 minut. Potem odcedzam a gotową herbatę przelewam do dzbanka.
Wariant III: Podkręć smak herbaty pokrzywowej
Z ziół można robić swoje mieszanki herbaciane. Do pokrzywy lubię dodawać świeżą miętę, bo wtedy jej smak robi się bardzo orzeźwiający i przyjemny. Mój mąż często w jednym dzbanku zaparza pokrzywę, rumianek, miętę lub melisę, co akurat mamy w domu.
Smak herbaty pokrzywowej cudownie wzbogaca cytryna lub imbir. Ten ostatni często wykorzystuję w sezonie zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na różne infekcje.
Warto jest pamiętać, że im dłużej parzymy herbatę z pokrzywy tym robi się ona mocniejsza, ciemniejsza i ma silniejsze działanie moczopędne
Jak często pić herbatę z pokrzywy?
Herbata z pokrzywy nie może i nie powinna być naszym jedynym napojem. Traktuję ją jako profilaktykę i urozmaicenie diety poprzez wzbogacenie jej w witaminy i składniki mineralne.
Ze względu na działanie oczyszczające organizm z toksyn zaleca się picie herbaty z pokrzyw 2-3 razy dziennie przez kilkanaście dni.
Pokrzywa w kuchni- pomysły na dania z pokrzywą
Pokrzywa jest rośliną, którą można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Poza wspomnianą herbatą, można z niej wycisnąć sok, który możemy wypić samodzielnie lub wymieszać z innymi sokami. Tutaj znajdziesz przepis na zielony koktajl z pokrzywą.
Sok z pokrzywy najłatwiej jest wycisnąć za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej.
Innym pomysłem na wykorzystanie pokrzywy w kuchni jest jej dodawanie do wszelkich dań na gorąco, do których normalnie wrzucamy zieleninę, taką jak szpinak. Możecie więc podrzucać ją do zup, gulaszy, farszy do pierogów czy placków. Testowałam ostatnio dodatek pokrzywy do placków ziemniaczanych, smak się nie zmienił, mój mały krytyk kulinarny zaakceptował placki bez żadnych uwag.
Dosyć popularna jest też jajecznica z pokrzywą
Na naszym lubelskim eko bazarze można kupić fenomenalne bułeczki z dodatkiem pokrzywy. Są zielonkawe i moja córka podchodzi do nich z pewną dozą nieufności, ale są naprawdę pyszne. Testowałam już coś podobnego w domu, jak ustalę odpowiednie proporcje to podzielę się przepisem tutaj na blogu.
Jeśli macie swoje sprawdzone sposoby na herbatę z pokrzywy albo na dania z pokrzywą, to podzielcie się pomysłami w komentarzu.