Less Waste: Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Kiedy kilka dni temu wrzuciłam na Instagrama zdjęcie z kandyzowaną skórką pomarańczową w czekoladzie to nie spodziewałam się takiego odzewu. Ponad 60% osób odpowiedziało w ankiecie, że nie zna tego deseru! Nie wiem jak to możliwe, ponieważ moim zdaniem nie ma na świecie lepsze połączenia niż czekolada i pomarańcze.

O mojej ogromnej miłości do kandyzowanej skórki pomarańczowej i czekolady pisałam na blogu już kilka lat temu, kiedy publikowałam przepis na sernik pomarańczowy w czekoladzie. Zatem za jednym zamachem możecie zrobić dwa pyszne desery- kandyzowaną skórkę pomarańczową i sernik. Myślę, że warto.

Warto wykorzystać przepis na kandyzowane skórki pomarańczowe do przygotowania pyszności na zbliżające się święta. Zresztą jest to świetny pomysł nie tylko na świąteczny stół, ale także jako jadalny prezent dla bliskiej osoby.

Jeśli jesteście zwolennikami czekolady z kawałkami pomarańczy, pomarańczowych galaretek w czekoladzie czy całych czekoladowych kul pomarańczowych (tych co dzielą się na kawałeczki jak prawdziwa pomarańcza) to ten deser zdecydowanie musicie wypróbować. Satysfakcja gwarantowana!

Retro deser, czyli kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Kandyzowaną skórkę pomarańczową moja mama przygotowywała samodzielnie i trzymała ją w małym słoiczku na drzwiczkach lodówki. I chociaż przewidywana była jako dodatek do ciast, to mnie zawsze bardzo smakowała. Cichaczem podjadałam ją ze słoiczka, tak po troszku, żeby nie było widać, że to ja. Ale i tak było wiadomo, że to ja, bo jak nic nie było pieczone, a skórki ubywało… 🙂 Takie tam błędy w logicznym myśleniu małego podjadacza…

Kandyzowana skórka pomarańczowa w wersji deluxe, czyli mój absolutny faworyt to kiedy skórka obtoczona była czekoladą. Najlepiej na grubo, bo czekolady nigdy nie jest dla dzieci za dużo, prawda?

Chociaż jeszcze więcej frajdy można mieć kiedy masz przed sobą miseczkę płynnej czekolady i to w niej zanurzasz kawałeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i na bieżąco jesz. Każdy łakomczuch duży czy mały z pewnością będzie zachwycony!

Swoją drogą, moja mama robi najlepszą czekoladową polewę. Ona nie rozpuszcza czekolady w kąpieli wodnej, tylko z kakao, cukru, mleka/ śmietany i masła potrafi wyczarować własną polewę czekoladową. A polewa mojej mamy jest absolutnie przepyszna!

Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie w duchu less waste

Less waste to filozofia, która zakłada jak najmniejsze produkowanie odpadów poprzez:

  • bardziej świadome decyzje zakupowe
  • odpowiednie wykorzystanie tego co masz
  • lepsze wykorzystanie pozostałości i resztek.

Myślę, że aktualna sytuacja związana z koronawirusem bardziej skłania nas do przyjrzenia się swoim nawykom żywieniowym. Jak wykorzystać to, co masz, żeby bez potrzeby nie szwędać się po sklepach? Jak bardziej optymalnie korzystać z tego, co już masz w swoich zapasach?

Kiedyś rozpoczęłam na blogu cykl: Food Recycling, myślę, że będę go kontynuowała raczej pod hasłem Less Waste, bo chyba ten termin będzie bardziej dla wszystkich zrozumiały. Idea jest jednak taka sama.

Uważam, że takie całościowe wykorzystywanie produktów, tutaj pomarańczy idealnie wpisuje się w ten nurt. Wnętrze na sok, do sałatki czy swobodnego zjedzenia a skórka do kandyzowania.

Ważne: Polecam pomarańcze bio, jeśli mamy spożywać owoce w całości. Jeśli mam wybór wolę takie. Chcę wierzyć, że są mniej chlapane chemią a przez to zdrowsze. Niektórzy się z tego śmieją, jak kto woli.

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową w czekoladzie? Kinga Ciszewska malekulinaria przepis

Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczową w czekoladzie:

  • 4 pomarańcze bio z grubą skórką
  • 1,5 szklanki cukru

Dodatkowo: 2 tabliczki czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego

Opcjonalnie: Płatki soli morskiej do oprószenia

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową w czekoladzie? Krok po kroku

  1. Pomarańcze wyszorować pod bieżącą wodą i sparzyć. W skórce zrobić nacięcia, tak jakbyśmy chcieli pomarańczę pokroić na ćwiartki, a następnie partiami zdjęć skórkę. Usunąć białe błonki i i miejsca, w których owoc przyrastał do drzewa. Jeśli nie lubisz pomarańczowej goryczki, możesz usunąć albedo, czyli tą białą część skórki. Ja jednak lubię je pozostawić, ponieważ pomarańcze wtedy są bardziej mięsiste. Skórkę pomarańczową pokroić w paseczki.
  2. Do garnka przełożyć skórkę pomarańczową, zalać wodą i gotować przez ok. 5 minut. Wodę wylać, przepłukać pomarańcze pod bieżącą wodą i całą czynność powtórzyć.
  3. Do garnka wlać 1 szklankę wody i 2 szklanki cukru. Kiedy cukier się rozpuści dodać skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 min, aż większość wody wyparuje, a skórki staną się szkliste.
  4. Skórki wyjąć, rozłożyć na kratce do studzenia do wyschnięcia, przestaną się też kleić. Odstawić na ok. 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać jedną łyżkę oleju kokosowego. Kandyzowane skórki pomarańczowe zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier lub metalową kratkę aby czekolada mogła zastygnąć. Jeśli lubisz możesz też delikatnie oprószyć czekoladę płatkami soli morskiej.

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową do ciast?

Jeśli chcesz otrzymać samą kandyzowaną skórkę pomarańczową do ciast to postępujesz dokładnie tak samo jak w krokach 1-3, przy czym skórkę pokrój w drobniutką kostkę. Gotową, gorącą skórkę pomarańczową przełóż do wyparzonego słoiczka i zakręć. Najlepiej sprawdzają się tutaj małe słoiczki, takie jak po malutkim koncentracie pomidorowym, ponieważ w tak małych słoiczkach zamkniesz po prostu mniejsze porcje na raz.

Do czego użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej?

Możliwości jest mnóstwo! Kandyzowaną skórkę pomarańczową wykorzystaj do:

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *