Sernik z tego przepisu to chyba jedno z moich ulubionych ciast. Jestem zwolenniczką serników zrobionych z prawdziwego sera. Dwukrotnie zmielonego i wymiksowanego w robocie na maksa. Dzisiejszy sernik przepięknie pachnie czekoladą, pomarańczami i cytryną. Oczywiście można do niego dodać inne bakalie, mi jednak zależało na zachowaniu jego cytrusowej świeżości. Aksamitna czekolada i chrupiące czekoladowe groszki to poezja sama w sobie. Jest to dla mnie sernik idealny!
Składniki:
1kg sera twarogowego
5 jajek
200g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 pomarańcze (+ dodatkowa szklanka cukru) albo 1/2szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej+ 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
3 łyżki lemon curd (można pominąć, ale wtedy zalecam mniejszą ilość cukru)
szklanka groszków Milka Lila Stars Rispee albo Maltesers
2 tabliczki mlecznej czekolady
Spód:
250g suchych herbatników
100g masła w temp pokojowej
Przygotowanie:
1. Ser zmielić dwukrotnie.
2. Pomarańcze dokładnie wyszorować, obrać ze skóry za pomocą kuchennej obieraczki, a następnie pokroić na cienkie paseczki, a potem w kostkę. Wrzucić do rondelka, zalać wrzątkiem i pogotować ok. 5 -8 minut. Po tym czasie skórki odcedzić i ponownie wrzucić do pustego rondelka. Zalać szklanką wody i szklanką cukru. Gotować ok. 15-20minut, po tym czasie syrop zgęstnieje i zacznie się pienić. Wyłączyć i wystudzić.
3. Herbatniki drobno pokruszyć i połączyc z masłem. Mieszać do uzyskania zwartej masy. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównać powierzchnię.
4. W misie robota kuchennego utrzeć masło z cukrem. W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. Żółtka od razu dodać do ucieranej masy (po jednym). Białka odstawić. Do masy porcjami dodawać ser, potem mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową wraz z syropem i lemon curd. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka, wtedy sernik jest lżejszy. Po dodaniu białek całość mieszamy bardzo delikatnie, od dołu do góry, aby zachować pianę. Przekładamy do formy i wstawiamy na ok. 60d minut o nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Wystudzić.
4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie równomiernie rozprowadzamy ją na powierzchni sernika.
5. Groszki kroimy na pół i posypujemy jeszcze płynną czekoladę.
Smacznego!
sernik wygląda wspaniale, zrobię go na Święta
O mamo! Ta czekolada na serniku wygląda obłędnie