Już dawno nic nie wywołało takiego poruszenia w mediach społecznościowych jak zdjęcie tego ciasta. Dostałam mnóstwo komplementów za sam jego wygląd, ale co ważniejsze dostałam od Was mnóstwo informacji o tym jakich przepisów potrzebujecie. Bardzo Wam za to dziękuję, jesteście kopalnią inspiracji!
Pisałam, że testuję kilka wersji tego ciasta. W każdym wariancie było ono bezmleczne, robione na oleju kokosowym. Cisto słodzone jest miodem, chociaż do zdjęcia aż się prosiło by oprószyć je cukrem pudrem. Upiekłam jego 3 odmiany- zwykłą (na mące pszennej), pszenno- gryczaną oraz bezglutenową (gryczaną). Wszystkie 3 były pyszne i zniknęły w oka mgnieniu, ale mnie najbardziej smakował wariant mieszany.
Jeśli zastanawiacie się nad smakiem ciasta gryczanego to już mówię- spokojnie, nie smakuje jak kasza. Do ciasta dodałam odrobinę cynamonu, który w moim odczuciu dobrze komponuje się z mąką gryczaną, a całość w połączeniu z miodem tworzy ciepłą, kojącą mieszankę. Takie comfort food. Ciasto jest lekko słodkie i dobrze współgra z kwaśnymi porzeczkami i agrestem.
Ciasto gryczane jest trochę bardziej sypkie, ale trzyma swój kształt. Dodatek mąki pszennej sprawia, że konsystencja ciasta jest taka klasyczna więc spokojnie można je serwować osobom sceptycznie podchodzącym do tego typu „wynalazków”. Możecie spokojnie mieszać proporcje mąki pszennej i gryczanej – za każdym razem wyjdzie! To chyba największa zaleta tego ciasta. No może jeszcze to, że jest bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
Cisto pszenno- gryczane:
70g oleju kokosowego
100g miodu
2 jajka
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3-1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto bezglutenowe (gryczane):
70g oleju kokosowego
100g miodu
2 jajka
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/3-1/2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
1 szklanka owoców (dowolne: porzeczki, agrest, maliny, jagody, borówki, co tylko lubicie)
cukier puder do oprószenia- opcjonalnie
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto umieścić w robocie kuchennym i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto, równomiernie rozprowadzić. Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 22cm.
- Ciasto posypać owocami.
- Piec w 180 stopniach C. przez ok. 30-40 min, do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzić, posypać cukrem pudrem i zjeść.
Smacznego!
to ciasto to u nas hit!
dziękuję za wiadomość, bardzo się cieszę 🙂
Witam! Czy może być całość z mąki pszennej? I drugie pytanko czy mogą być mrożone owoce? Pozdrawiam
?
Witam! Czy może być całość z mąki pszennej? I drugie pytanko czy mogą być owoce mrożone? Pozdrawiam
tak, może być w całości mąka pszenna i można użyć owoców mrożonych 🙂