Bez lodów nie ma lata! Muszą być! W sezonie letnim budki z lodami wyskakują jak grzyby po deszczu i można wśród nich znaleźć całe mnóstwo pysznych, domowych lodów, wyrabianych wg tradycyjnej receptury. Mnie zawsze najbardziej urzekają owocowe, słodko-kwaśne smaki. Sorbet z grejpfrutów to mój faworyt; dalej idą maliny, truskawki, porzeczki, jagody itd. Nie dla mnie fikuśne rafaello z jagodą, solony karmel czy biszkopt. Dla mnie wystarczy gdy spróbuję je od męża, jedno liźnięcie i wiem, że są dla mnie za słodkie, zbyt oblepiające, ciężkie.
Lubię domowe lody i proste rozwiązania, a odkąd sprawiłam sobie foremki do lodów to zawsze znajadą się jakieś lody z zamrażalniku. Lato w pełni, na działce owoców pod dostatkiem- malin, porzeczek- czerwonych, czarnych i białych, agrestu, borówek. Lody robię z tego co akurat mam pod ręką, Jest pysznie! Jest lodowo! A córka twierdzi, że jestem najlepszą mamą we wszechświecie!
Moja foremka mieści 12 lodów na patyku.
Składniki:
- 0,5kg owoców (truskawek, malin, jagód, borówek, porzeczek, agrestu)
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- miód płynny lub syrop z agawy lub cukier
Przygotowanie:
- Owoce umyć, odszypułkować, przełożyć do rondelka i dodać odrobinę cukru. Kiedy owoce zmiękną, zmiksować połowę z nich, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Użyłam sporej ilości porzeczek więc musiałam dosłodzić- lubię kwaśne, ale bez przesady 🙂 Jak robiłam z samych truskawek to nie dosładzałam, zależy od owoców i Waszego smaku.
- Jogurt wymieszać z płynnym miodem.
- Do foremek na lody nakładać porcje owoców i dopełniać jogurtem z miodem.
- Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Smacznego!
Ale to smacznie wygląda! Jutro będę robić lody dla rodzinki 🙂 W sumie podobnie się przygotowuje jak moje koktajle. Więc blender kielichowy ariete powinien się sprawdzić 🙂