Ciasteczka z czekoladą, czyli słynne chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies czyli ciasteczka z czekoladą to chyba najbardziej znane amerykańskie ciasteczka na świecie!

Ciasteczka z czekoladą podawane są niemal we wszystkich kawiarniach, a zwłaszcza w tych sieciówkowych. W zależności od miejsca, w którym kupimy chocolate chip cookie, raz trafimy na delikatne, lekko ciągnące się ciasto, a innym razem na zupełnie kruche ciasteczko. Każda z tych opcji ma swoich wielbicieli! Jeśli o mnie chodzi, to ja najbardziej lubię miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka, które napakowane są czekoladą. Natomiast moi pozostali domownicy lubią kiedy ciasteczka są lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. I te ciasteczka z dzisiejszego przepisu właśnie takie są. Przepyszne!

Z przepisu wychodzi ok. 12 ciasteczek o średnicy ok. 6-7 cm. Oczywiście, jeśli wolicie, możecie zrobić mniejsze.

Gdzie kupić kropelki czekoladowe do zapiekania?

W przepisie użyłam kropelek czekoladowych od Eko Gram, o tych. Takie kropelki czekoladowe znajdziecie też pod nazwą dropsy czekoladowe lub pastylki czekoladowe. Możecie je także kupić na allegro lub innych sklepach online. Prawdopodobnie będą też w większych hipermarketach, ale tam prawdę mówiąc nie szukałam.

Jeśli nie masz czekolady do wypieków, użyj zwykłej czekolady gorzkiej lub czekolady mlecznej.

Serio! Czasami nie ma sensu specjalnie kupować jednego składnika, jeśli nie mamy pewności, że zużyjemy go całkowicie, albo też jego zdobycie zajmie nam za dużo czasu.

Jaka jest różnica między kropelkami czekoladowymi do wypieków a zwykłą czekoladą?

Kropelki czekoladowe zachowają swój kształt podczas pieczenia i w gotowym chocolate chip cookie będziemy mieć po prostu kawałki czekoladowe. Przy zwykłej czekoladzie, zwłaszcza jeśli posiekamy ją za drobno, czekolada się rozpuści i będziemy mieć po prostu ciasteczko czekoladowe zamiast z czekoladą. Też pysznie! Nie mniej jednak napotykanie na kawałki czekolady w ciasteczku cieszy ogromnie. W związku z tym, jeśli używacie zwykłej gorzkiej czekolady, to posiekajcie ją w większe kawałki.

W tej chwili eksperymentuję jeszcze z bezglutenowymi wersjami ciasteczek i jak tylko dojdę do odpowiedniego balansu konsystencji i smaku to dam Wam znać.

Składniki na chocolate chip cookies:

  • 260g mąki pszennej
  • 150g masła o temperaturze pokojowej
  • 160g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, a jeśli nie masz użyj ekstraktu waniliowego, wanilii w lasce (wtedy wyjmij nasionka) lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kropelek czekoladowych do zapiekania lub gorzkiej czekolady, albo pomieszaj kropelki czekoladowe z gorzką czekoladą, tak jak ja zrobiłam w dzisiejszym przepisie

Przygotowanie, czyli jak zrobić chocolate chip cookies

  1. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodaj jajko i pastę waniliową, a potem dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj, aż powstanie ciasto, z którego da się formować ciasteczka. Kiedy ciasto będzie gotowe, dodaj kropelki czekoladowe i całość delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotuj blachę do pieczenia- wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie za pomocą łyżki do lodów, nabieraj porcje ciasta. Dzięki temu ciasteczka z czekoladą będę miały podobny rozmiar. Każdą porcję ciasta uformuj w kulę, a potem delikatnie ją rozpłaszcz.
  5. Ciasteczka piecz w temperaturze 180° C przez ok. 10-15 minut, aż brzegi ciasteczek się zezłocą. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *