Szklanka soku może być traktowana jako ekwiwalent jednej z 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Taką szklankę soku często łatwiej nam wypić niż zjeść zalecaną porcję warzyw czy owoców. Możesz wypić ją w trakcie śniadania, podwieczorku czy ot tak, po prostu w ciągu dnia. W ciągu lata chętnie sięgam po soki pomarańczowe, które nie tylko dostarczają witaminy C, ale także doskonale chłodzą organizm i orzeźwiają. Osobiście najbardziej lubię soki, w których znajdziemy kawałeczki miąższu. Pływające kawałeczki miąższu często jednak wzbudzają podejrzenia u dzieci więc specjalnie dla córki wybieram soki mieszane pomarańcza- mango- marakuja. Gładka konsystencja nie budzi podejrzeń więc poranne śniadania przebiegają bez zakłóceń. Każdy rodzic wie, że dzieci są bardzo podejrzliwe, w praktyce wygląda to tak jak na obrazku, który niedawno umieściłam na facebooku.
A tak swoją drogą to bardzo trudno jest znaleźć porządne soki owocowe, o czystym składzie. Tak wiem, można je zrobić samemu, wycisnąć w wyciskarce lub coś zblendować, ale na tygodniu liczy się szybka logistyka aby wszyscy dotarli na czas do pracy a dziecko do przedszkola. Macie swoje ulubione marki? Takie bez konserwantów, sztucznych barwników, dodatkowego cukru itp?
W dzisiejszym przepisie chciałabym pokazać Wam mój najnowszy eksperyment kulinarny. Muffiny z imbirowym rabarbarem, które są delikatne w smaku, nie za słodkie, takie w sam raz. Miąższ wychodzi puszysty, a posypka z płatków migdałowych przyjemnie chrupie w trakcie jedzenia. Imbirowy rabarbar można zrobić w rondlu/patelni lub upiec (jak w przepisie na Ryż na mleku kokosowym z pieczonym rabarbarem). Muffiny plus szklanka soku stanowią idealne śniadanie.
Z przepisu wyszło mi 15 małych muffinów.
PS. Zapomniałam Wam wspomnieć, że 30 maja obchodzony był Światowy Dzień Soku:)
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 130g serka mascarpone
- 90ml mleka
- 60g masła
- 40g mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 młode, cienkie łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżki wody
Dodatkowo: Garść płatków migdałówych do posypania muffinków
Przygotowanie:
- Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój w 1cm kawałeczki. Jeśli używasz dużych łodyg lepiej obierz je ze skóry. Do rondla wlej wodę wodę, dodaj cukier, rabarbar, imbir i laskę wanilii (uprzednio przekrojoną wzdłuż i z wyjętymi nasionkami). Całość smaż aż rabarbar zmięknie. W zależności od tego jakie masz preferencje, do babeczek możesz dodać rabarbar jak jeszcze poszczególne kawałeczki zachowują swój kształt lub całość możesz zesmażyć na dżem.
- Do miski wsyp suche składniki na ciasto- mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i cukier.
- Masło rozpuść i ostudź. Dodaj jajko, mleko i serek mascarpone, a następnie zblenduj aby uzyskać jednolitą konsystencję. Całość przelej do miski z mąką, dodaj także zesmażony rabarbar i wymieszaj.
- Za pomocą gałkownicy do lodów nabieraj małe porcje i umieszczaj je w foremkach na muffiny. W przepisie użyłam małych, wolnostojących papilotek. Foremki napełniaj do 2/3 wysokości. Gotowe muffiny posyp płatkami migdałowymi. Możesz je lekko docisnąć, żeby dobrze trzymały się ciasta.
- Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Najlepsze na ciepło, podane ze szklanką soku.
Smacznego!
czy mogę użyć gotowego dżemu?
jak najbardziej 🙂