Wypiekanie na śniadanie: Okrągłe chałki!

„Zobacz, jakie ładne!”- wykrzyknęłam do męża w trakcie formowania chałek.
„no ładne”- odpowiedział, kiedy podetknęłam mu chałkę pod sam nos.
„łooo”- wykrzyknęła Natalia- „chcę to cisnąć!”
O nie! Żadnego ciśnięcia nie będzie. Już widzę jak te małe rączki rozklepują misternie zlepioną chałkę na cienki placek, a drobne paluszki świdrują w niej dziury. Przerabiałam to nie raz. I mimo zapewnień i patrzenia sobie głęboko w oczy, że będzie cisnąć tylko swój kawałek ciasta, to i tak znienacka, niby przypadkiem oprze się centralnie o chałkę albo po tajniacku zrobi paluszkiem dziurę.
„Zawołam Cię jak urosną to będziesz smarować je jajkiem i posypywać sezamem, ok?”
„Okej”
Uff, chałki uratowane!

Chałka to dla mnie jeden z tradycyjnych wypieków. Miękka, delikatna, z puszystym wnętrzem. Najczęściej zapleciona w warkocz. Chałka to propozycja śniadaniowa lub kolacyjna- podawana z dżemem lub białym serem; popijana mlekiem lub herbatą. Jeden ze smaków dzieciństwa.
W dzisiejszym wypiekaniu na śniadanie zdecydowałam się na wersję z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona.

chalka_1e
chalka_1b
chalka_1c

Okrągłe chałki

Przepis oryginalny pochodzi z tego bloga.

Składniki: Ja piekłam z połowy porcji, wyszły mi 4 całkiem spore chałki.

  • 2 1/2 szklanki ciepłej wody ,
  • 7g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną)
  • 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)
    chalka_1d

Przygotowanie:

1.W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.
2. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach:

6a011570601a80970b014e8badf295970d-800wiźródło: klik

3. Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby.
5. Piec w 180st. przez ok.  20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem”

Smacznego!

chalka_1a

chalka_1f

Razem ze mną chałki piekli:

Nina z Gotuj sam
Basia z Życie w apetycie
Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik
Małgosia ze Smaki Alzacji
Kamila z Życie ze smakiem
Dorota z Moje małe czarowanie
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Monika z Matka Wariatka
Ewelina ze Stylowa kuchnia
Ala z Ala Piecze
Paweł z Chleby.info
Kasia z Mia cucina

Komentarzy: 8

  1. 15 marca 2015 / 22:12

    cudnie wyglądają, dzięki za pieczenie.

  2. sofieta
    16 marca 2015 / 13:28

    Pysznie wygladaja! Dziekuje za wspolne pieczenie!!

  3. 16 marca 2015 / 15:23

    Cudnie Ci wyszły 🙂
    Ja od tygodnia codziennie plotę chałki w szkole, już mam dość…

  4. 17 marca 2015 / 10:11

    Śliczne chałki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

  5. 17 marca 2015 / 18:28

    Super chałeczki, dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

  6. paula
    24 marca 2016 / 16:39

    To dwie mąki dać do ciasta, tak? A piec w termoobiegu czy góra dół. I jeszcze jedno pytanie chciałabym zrobić na Wielkanoc te chalki. Upieklabym je w sobotę wieczorem i czy będą świeże na rano po przykryciu ściereczką?

    • Kinga
      30 marca 2016 / 23:34

      cześć, przepraszam za późną odpowiedź- tak, do ciasta dodaję obydwie mąki. Ja zawsze piekę z włączonym termoobiegiem, mam stary piekarnik i tylko ta funkcja u mnie działa. Chałki nakryte ściereczką będą smaczne i kolejnego dnia, ale dla większej pewności trzymałabym je w chłodzie. Pozdrawiam,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.