Jedną z moich ulubionych kulinarnych gazet jest Jamie Magazine. Subskrybuję wersję brytyjską, która przychodzi do mnie z ok. 2 tygodniowym opóźnieniem w stosunku do premiery. Wiem, że w zeszłym roku pojawiła się ta gazeta w języku polskim, ale kupiłam ją dosłownie raz i więcej raczej nie zamierzam. Egzemplarz, który kupiłam nie był bezpośrednim tłumaczeniem najnowszego wydania ale był mixem przepisów z różnych wydań Jamiego. Trochę rozczarowujące, zwłaszcza, że wszystkie te gazety miałam w swojej kolekcji. Jedyna nowość- reklamy dostosowane do naszego rynku. Jeśli ktoś nie kupuje wersji brytyjskiej powinien być zadowolony z gazety, a jeśli kupuje- to szkoda pieniędzy.
W najnowszym wydaniu znalazłam przepis na grzanki z pastą z anchovies i jajkiem sadzonym. Większość przepisów Jamiego Olivera jest w moim guście więc stwierdziłam, że tak właśnie będzie wyglądało moje najbliższe śniadanie. Przepis łatwy i szybki w przygotowaniu, do tego bardzo śniadaniowy (wiele osób prosiło o więcej pomysłów na śniadania, więc oto jest). Chrupiące grzanki, wyrazista w smaku pasta i jajko z płynnym żółtkiem to śniadaniowa poezja. Spróbujcie koniecznie! Nie bójcie się połączenia, efekt ostateczny jest fantastyczny!
W oryginalnym przepisie grzanki zrobione z konkretnego bochenka chleba (jak wiejski) i jaj kurzych. Chleba wiejskiego akurat nie miałam pod ręką zatem grzanki zrobiłam z pokrojonej bagietki. Jajko kurze w stosunku do bagietki wydało mi się zbyt duże więc sięgnęłam po jajka przepiórcze. Efekt końcowy jest wart każdej chwili poświęconej na przygotowania. Jak dla mnie przepyszne śniadanie. A Wy co myślicie o takim połączeniu? Skusicie się?

Składniki:
- 1 mała puszka anchovies
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 1/2 łyżeczki oliwy
- 1 kromek bagietki pokrojonej skośnie (aby kromka była jak największa)
- 8 jajek przepiórczych
Dodatkowo: kiełki do posypania (użyłam kiełków brokuła)
Przygotowanie:
- Przygotować pastę z anchovies. Anchovies, zioła, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować do uzyskania gładkiej pasty.
- Pokrojoną bagietkę zrumienić z obydwu stron na patelni lub w piekarniku. Gotowe grzanki posmarować cienką warstwą pasty z anchovies.
- Na patalni rozgrzać oliwę lub masło klarowane i zrobić jajka sadzone. Jak tylko białko się zetnie, a żółtko nadal jest płynne, jajka są gotowe. Każde jajko delikatnie przełożyć na posmarowane pastą grzanki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać kiełkami.
Smacznego!