Ptysie zazwyczaj jadam na słodko, z bitą śmietaną, czasami dodatkowo polane czekoladą. W ramach naszego wypiekania na śniadanie Gosia zaproponowała wytrawne ptysie na podstawie przepisu Rachel Khoo, autorki książki Mała Francuska Kuchnia. Wytrawne ptysie brzmiały dla mnie na tyle intrygująco, że postanowiłam upiec je po raz pierwszy. Powiem Wam szczerze, że wyciskanie ciasta z worka cukierniczego przerasta moje zdolności manualne. Niby proste- włożyć ciasto do worka i naciskać, a mi jakoś nie idzie. Ciasto ucieka mi na wszystkie sposoby i jestem nim cała umazana. Kolejnym razem zamiast krążków przypominających bajgle, porcje ciasta nałożę przy pomocy mokrej łyżki. Będzie szybciej i łatwiej. Jedno Wam powiem, ptysie piekące się w piekarniku tak pięknie pachną, że można wybaczyć im wszystko!
Paris Brest sale
Składniki:
125 ml wody
125 ml mleka
10dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (dałam niecałą płaską łyżeczkę)
17dag mąki przesianej
4 średnie jajka
Przygotowanie:
1. Wlej wodę z mlekiem do rondla i dodaj masło, sól i cukier. Postaw na dużym ogniu i poczekaj aż masło się stopi. Wsyp mąkę, mieszaj energicznie aż uzyskasz gładkie lśniące ciasto które nie lepiąc
się odchodzi od brzegów rondla.
2. Zdejmij z ognia i wciąż mieszaj aż ciasto będzie chłodne w dotyku.
3. Wbijaj po jednym jajku nie przerywając mieszania. Gdy masa będzie gładka i lśniąca, przełóż ją do worka cukierniczego i wylej na blachę wyłożona papierem do pieczenia krążki przypominające
bajgle.
4. Rozgrzej piekarnik do temp 180′ i piecz 20-25 minut. aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Ptysie przekroiłam na pół, posmarowałam majonezem, ułożyłam na nich plastry łososia i posypałam kiełkami- rzodkiewki i rzeżuchy.
RachelKhoo proponuje podanie ptysiów w następujący sposób:
Nadzienie:
15dag brie de Meaux lub innego sera brie pokrojonego na plastry
2 małe jabłka poszatkowane
10 dag liści młodego szpinaku
Mus musztardowy:
50 ml śmietany kremówki
łyżka musztardy z ziarnem gorczycy
1 białko
Ubitą śmietanę wymieszaj z musztardą delikatnie, ubij na sztywno białko i połącz ze śmietaną, przełóż do worka cukierniczego. Upieczone ciasto przetnij na krążki w poziomie na pół. Dolne połówki przykryj plastrami sera brie a potem jabłkiem. Wyciśnij na jabłka śmietanę, połóż szpinak i przykryj górną połową ciasta. Podawaj od razu
Smacznego!
Razem ze mną ptysie upiekli:
Też miałam problem z nakładaniem ciasta…Piękne są Twoje:-)
coś wspaniałego, ale dla mnie i tak zbyt skomplikowane…
moje też nie wyszły idealne, ale smaczne. Warto spróbować!