Na śniadanie: Racuchy z rabarbarem

Racuchy zazwyczaj robię na drożdżach i to na popołudniową przekąskę. Dzisiaj jednak było inaczej. Zamiast śniadaniowych naleśników zrobiłam racuchy, ale względu na potrzebę szybkiego przygotowania śniadania, bez dodatku drożdży i konieczności czekania aż ciasto wyrośnie. Do tego rabarbar, i w cieście i jako dodatek oprószony cukrem pudrem. Kwaśny smak rabarbaru nadaje racuchom lekkości i zdecydowanie letniego klimatu. Chwila moment i śniadanie gotowe!

racuchy_z_rabarbarem

Składniki:
2 cienkie łodygi rabarbaru
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki.
2. Do miski z mąką dodać cukier, proszęk do pieczenia, sodę i sól. Następnie dodać 2 jajka wymieszane z mlekiem i śmietaną. Ciasto dokładnie wymieszać.
3. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Racuchy smażyć na złoto z obydwu stron. Można odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podawać na gorąco, oprószone cukrem pudrem wg uznania.

Smacznego!

1 komentarz

  1. 20 lipca 2014 / 13:30

    świetne śniadanko żeby mi jeszcze ktoś takie zrobił:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.