Cukinie faszerowane mięsem mielonym w pomidorowym sosie

W tym roku cukinie u nas obrodziły. Jest ich mnóstwo: żółte, zielone, małe, duże, do wyboru, do koloru. Smażę je, gotuję, piekę. Dzisiaj nafaszerowałam je mięsem mielonym i polałam domowym sosem pomidorowym. Dodam, ekspresowym sosem pomidorowym, bo najpierw pomidory same się pieką, a potem je tylko blendujemy i przyprawiamy. Z cukiniami jest trochę więcej roboty, ale efekt końcowy jest super! Zapraszam na cukinie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym!

cukinia_1a

Składniki:
3 cukinie średniej wielkości
1/2 kg mięsa z łopatki, zemleć w maszynce
1 cebula
2 łyżeczki sosu worcestershire
1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz

cukinia_1d

Sos pomidorowy:
4 pomidory
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz do smaku

cukinia_1c
cukinia_1b

Przygotowanie:
1. Umyte cukinie, przekroić na pół, wydrążyć i podpiec w 220 stopniach przez 10 minut.
2. Pomidory umyć, przekroić na połówki i umieścić w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec do miękkości, ok. 15-20min. Pomidory wyjąć, lekko ostudzić, obrać ze skóry. Pomidory przełożyć do dzbanka blendera, dodać bazylię, czosnek, cukier sól i pieprz. Zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.
3. Zmielone mięso usmażyć z posiekaną w kostkę cebulą, dodać paprykę, rozmaryn, sól i pieprz. Do mięsa dodać połowę sosu pomidorowego i jeszcze chwilę poddusić, aż farsz zgęstnieje. Gotowy farsz nakładać na cukienie i układać je na dużej blaszce do pieczenia. Piec przez ok. 10 min. w 200 stopniach. Upieczone cukinie przekładać na talerze i polewać sosem wg uznania.

Smacznego!

cukinia_1e

 

Wegetariańskie wersje faszerowanej cukinii dostępne tutaj i tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.