Pieczony rabarbar! Mmm… Razem z wanilią i cukrem tworzy cudowną kompozycję smakową. Idealnie kwaśną, idealnie słodką. Taki pieczony rabarbar to cudowny dodatek do owsianek, kaszek czy puddingów ryżowych. Z powodzeniem może pojawić się na stole jako śniadanie, kolacja czy nawet deser! Jeśli dodatkowo użyjemy rabarbaru o intensywnie czerwonych łodygach to uzyskamy danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też dobrze wygląda. Rabarbar, który ma zielono- różowe łodygi też dobrze smakuje, ale wizualnie sprawdza się trochę gorzej.
Dzisiaj Natalia zdecydowała, że będziemy jeść ryż więc do rabarbaru przygotowałam brązowy ryż na domowym mleku kokosowym. O tej porze roku można u nas kupić młode kokosy, od których jestem wręcz uzależniona! Przepyszna jest zarówno woda kokosowa, jak i miękki, delikatny miąższ. Tak na dobrą sprawę wodę wypijam od razu, a świeży miąższ wyjadam łyżką prosto z kokosowej skorupy.
Muszę się Wam pochwalić, po serii prób, nauczyłam się otwierać kokosy w sposób bardziej cywilizowany niż we wpisie o mleku kokosowym. Ścinam stożkowatą końcówkę kokosa, wbijam nóż pod skosem (trochę stukam gumowym młotkiem w trzonek noża) i podważam. Otwarte! Ewidentnie ewoluuję.
PS. Młode kokosy kupuję w Almie (14,99zł) lub w Lidlu (9,99zł). W Lidlu tylko raz trafiłam. Jak jeszcze gdzieś można kupić, to koniecznie dajcie mi znać.
Składniki:
- 1 pełna szklanka ryżu (użyłam brązowego, okrągłego)
- miąższ z 1 młodego kokosa (lub 1 puszka mleczka kokosowego)
- 2 szklanki wody
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- 10-13 łodyg rabarbaru (jak najcieńszych, żeby nie trzeba go było obierać lub 5 dużych łodyg)
- 3 czubate łyżki brązowego cukru
- 1 laska wanilii
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałeczki, wymieszać z cukrem i umieścić w naczyniu do zapiekania. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, nożem wyciągnąć nasionka, dodać do rabarbaru, wymieszać. Puste laski wanilii również dodać do rabarbaru. Na dno naczynia wlać odrobinę wody, tylko tyle by dno było delikatnie zakryte. Piec w 180 stopniach C przez ok. 25-30 minut. Zamieszać od czasu do czasu.
- Młodego kokosa otworzyć, odlać wodę kokosową i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Kokosowy miąższ umieścić w blenderze wraz z 2 szklankami wody. Zblendować na gładką masę. Mleko można odcedzić, ja jednak dodałam całość do opłukanego pod bieżącą wodą ryżu. Dodać cukier.
- Ryż gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aby nie przywarł do dna. Jak płyn odparuje dodać wodę ok. pół szklanki i gotować, ciągle mieszając. Czynność powtarzać aż do całkowitej miękkości ryżu. Czas gotowania zależy od użytego ryżu, orientacyjny czas gotowania podany jest na opakowaniu. U mnie ok. 25-30 minut.
Gotowy ryż przekładać do miseczek i podawać z upieczonym rabarbarem.
Smacznego!
jak pięknie!
🙂