Zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty

Zielony groszek! Uwielbiam go- za kolor, za rozkoszny kształt strączka skrywającego maleńkie kuleczki, no i w końcu za smak. Jego piękny intensywnie zielony kolor
rozweseli każde danie obiadowe, zwłaszcza dania dla dzieci. Dla wielu z nas, zielony groszek to właśnie smak dzieciństwa. To smak beztroskich chwil spędzonych najczęściej u dziadków, dzikich wakacyjnych harców w sadzie i na okolicznych łąkach. Zielony groszek to po prostu smak beztroskich wakacji. I właśnie smakiem zielonego groszku rozpoczynam w tym roku lipiec.

groszek_zielony_c

Składniki:
1/2 kg zielonego groszku (po wyłuskaniu)
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki masła (lub oliwy)
1 cebula
garść listków mięty
1/2 szklanki śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Do podania: szczypiorek, sezam

groszek_zielony_a

Przygotowanie:
1. Roztopić masło w garnku o grubym dnie, dodać drobno posiekaną cebulę i zielony groszek; całość podsmażyć przez ok. 5 minut. Całość zalać gorącym bulionem i gotować przez kolejne 10-15 minut, aż groszek będzie miękki. Zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietankę, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać liście mięty i ponownie zblendować. Zupę doprowadzić do wrzenia.
2. Na patelni zrumienić 2 łyżki sezamu. Szczypiorek drobno pokroić. Posypywać wg uznania

Smacznego!

groszek_zielony_d
groszek_zielony_e

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.