Kupiłam na bazarku przepiękną kukurydzę; taka ugotowana obgryzana prosto z kolby ma swój niepowtarzalny urok. Miałam na nią nieco inny plan, ale wyobraźnia poniosła moje dziecko i zanim przywróciłam pluszowego misia i ścianę do stanu wyjściowego, to kukurydza zdążyła wystygnąć. W międzyczasie ja już zgłodniałam więc kukurydzę położyłam na grillu, zrobiłam ziołowe masło i sos. Wyszło prze-py-sznie! Mojemu szalonemu malarzowi- artyście kukurydza także smakowała, Pan Miś nie miał szansy spróbować bo suszył się za uszy na sznurku.
Kukurydzę w tej postaci zrobię jeszcze nie raz!
Składniki:
4 kukurydze w kolbach
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleka
Masło rozmarynowe:
2 duże łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
szczypta soli
Sos czosnkowo-koperkowy:
8 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżka świeżo posiekanego koperku
4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Liście z kolby kukurydzy odwinąć i związać. Kukurydzę opłukać i włożyć do garnka z wodą tak, aby cała kolba była zanurzona ( u mnie liście wystawały ponad
powierzchnię). Dodać sól, cukier i mleko, a następnie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu delikatnie osuszyć i przełożyć na grilla. Grillować do lekkiego zrumienienia.
2. W między czasie przygotować masło i sos. Przed podaniem kukurydze posmarować masłem i na bieżąco polewać sosem czosnkowo-koperkowym.
Smacznego!
Czy czas na zrobienie zapasów kukurydzy? Niedawno przeczytalem cikawą analize długoterminową kukurydzy na str. internetowej comparic. Z niej wynika to że kukurydza może zdrożeć kilkakrotnie! Pytanie: Czy czas zakupic kukurydze w puszkach? 😀