Dzisiejszy przepis zaliczam do tzw. finger food, czyli przystawek, przekąsek i innych drobnych dań idealnych do zjedzenia „na raz”. Mini papryki świetnie sprawdzą się w tej roli. Są pyszne na ciepło i na zimno. Nadziewane aromatycznym serkiem zachwycą nawet najbardziej wytrawne podniebienia.
W przepisie użyłam serka Apetina – Grillowana papryka i oliwki. Zamiast niego można użyć serka naturalnego, tylko musicie go mocniej przyprawić.
A jeśli macie ochotę możecie zblendować serek łącznie z paprykami i uzyskacie dip, który świetnie się sprawdzi z chlebkami naan, pitą czy innym pieczywem tego typu albo z warzywami pokrojonymi w słupki. Jakby nie patrzeć przekąska na imprezy i przyjęcia jest, i to taka, która nie tylko zwróci uwagę na siebie formą ale i smakiem.
Składniki:
6-8 mini papryk
1 opakowanie serka Apetina- grillowana papryka i oliwki
3 łyżki startego parmezanu (czubate)
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku
szczypta wędzonej papryki
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, lekko je obtoczyć w oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut, żeby lekko zmiękły. Temperatura ok. 200 stopni C.
- Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżkami parmezanu, listkami tymianku, wędzoną papryką i pieprzem. Do smaku.
- Nadziewać serkiem papryki (na płasko), posypywać dodatkowa porcją parmezanu i wstawiać do piekarnika na kolejne 5-10 minut, do czasu aż brzegi będą się delikatnie brązowiły.
Podawać od razu lub na zimno. Udekorować pozostałymi listkami tymianku i parmezanu.
Smacznego!
Wygląda przeapetycznie! 🙂 Pomyśleć, że jako dziecko nie lubiłam papryki. Po tym wpisie zmieniłabym zdanie w oka mgnieniu! 🙂
dzięki Domi Mi 🙂 Sezon paprykowy już niedługo…jest tyle sposobów na paprykę, że na pewno któryś z nich Ci zasmakuje 🙂