Szybka przekąska z ciasta francuskiego i cukinii

Cukinie na działce nadal rosną jak oszalałe. Zbieramy jak najmniejsze egzemplarze, bo te są najsmaczniejsze. Im cukinia większa tym wzrasta prawdopodobieństwo, że w środku wytworzyły się już stwardniałe nasiona, a skóra zrobiła się gruba. Tym bardziej nie mogę się nadziwić, że na bazarku nadal są sprzedawcy oferujący cukinie tak duże, że z powodzeniem mogłyby posłużyć za maczugę do ogłuszenia mamuta.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie nadal trwają upały. Po serii chłodników, kefirów i dań nie wymagających gotowania, mimo wszystko mam ochotę na coś ciepłego. Wybrałam ciasto francuskie bo szybko się piecze, a w połączeniu z cukinią i parmezanem stworzy miłe urozmaicenie upalnego menu.

cukinia_francuskie_1a
cukinia_francuskie_1c
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 nieduża cukinia
3 duże łyżki startego parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz

cukinia_francuskie_1d
cukinia_francuskie_1e

Przygotowanie:
1. Cukinię pokroić w cienkie plasterki o szerokości 1-1,5mm. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o 2 cm szersze od śrdnicy cukinii. Plastry układać centralnie na
cieście tak, aby na siebie zachodziły. Oprószyć solą, pieprzem i posypać tartym parmezanem.
2. Piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C do czasu aż ciasto francuskie się podniesie i zrumieni.

Smacznego!

cukinia_francuskie_1b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.