Przepisy dla dzieci: Trzy proste desery na bazie jogurtu naturalnego

Od dłuższego czasu z jogurtów uznaję tylko jogurt naturalny, taki zrobiony z mleka i żywych kultur bakterii. Bez żadnych wspomagaczy zagęszczających konsystencję czy sztucznych witamin. Uważam, że wersja podstawowa, taka, jaką robiły nasze babcie najlepiej posłuży naszemu zdrowiu. Poza tym, jeśli będę miała ochotę na jogurt owocowy to spokojnie mogę dodać do niego garść świeżych owoców lub łyżkę domowej konfitury. Jogutrów najwięcej spożywam latem, późną wiosną i wczesną jesienią. Jak robi się zimno najzwyczajniej nie mam na nie ochoty.

Ten sposób odżywiania staram się przekazać córce i zachęcam do poznawania naturalnych smaków. I tutaj miałam bardzo łatwo- córka jest wyposzczona pod względem nabiału (przez prawie 2 lata była na diecie bezmlecznej) i z wielkim zamiłowaniem wyjada sam jogurt naturalny czy śmietanę. Zatem jak jestem ekstremalnie zmęczona i nie mam weny, to wystarczy, że wyjmę z lodówki jogurt (odstawiam, aby się ogrzał do temp. pokojowej), do tego jakiś owoc sezonowy i drugie śniadanie czy deser mam z głowy. Jak tylko mam wolną chwilę to zaczynam wymyślać. Córkę angażuję do pomocy, bo wtedy wszystko jej bardziej smakuje. W czym może pomóc dwulatka? We wszystkim. Myje owoce, wrzuca do jogurtu, dodaje miód, płatki, wciska guzik na blenderze czy podstawia kubeczki na gotowe deserki. Radość ze wspólnego przygotowywania deserków ogromna!

Przygotowanie tych deserków to dosłownie chwila zatem spokojnie możemy darować sobie kupowanie gotowych deserków w słoiczkach. Spójrzcie tylko, jakie to proste!

Deser o smaku szarlotki:
jogurt_szarlotka_1a
jogurt_szarlotka_1b

Składniki:
2 papierówki
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
1 szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać na folii aluminiowej spryskanej oliwą. Jabłka posypać cukrem i cynamonem, zatulić folią i piec w
temp. 200 stopni przez ok. 10min do miękkości. Jabłka wyjąć, zblendować aby uzyskać aksamitną konsystencję. Warstwami układać w przezroczystym naczyniu- raz porcja jogurtu, raz jabłek.

Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi, borówkami i konfiturą jagodową
jogurt_borowki

Składniki:
2 łyżki konfitury jagodowej
garść borówek
1 łyżka płatków kukurydzianych
3/4 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Na dno miseczki/ kubeczka wyłożyć konfiturę jagodową i zalać ją jogurtem. Posypać płatkami i owocami.
Konfitura i owoce mogą być dowolne.

Mus morelowy z jogurtem naturalnym
mus_morelowy_1a
mus_morelowy_1b

Składniki:
5 dojrzałych moreli, lekko miękkich- te będą najsłodsze i najbardziej soczyste
1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Owoce odpestkować, przełożyć do blendera, dodać jogurt i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zamiast moreli można użyć dowolnych owoców.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.