Z letnich owoców można zrobić mnóstwo pyszności. W upalne dni można przygotować z nich sorbety, zimne koktajle lub pyszne galaretki. Najszybszą metodą na zrobienie domowych galaretek to zżelowanie zwykłego kompotu, ale ja zazwyczaj chcę wycisnąć z owoców jak najwięcej i przecieram je przez sito. Galaretki co prawda nie będą przezroczyste tylko zyskają konsystencję musu, ale dzięki temu smak jest o wiele bogatszy. W dzisiejszym przepisie użyłam żelatyny, ale równie dobrze można użyć agaru.
Z przepisu wyszedł mi litr płynu i na taką ilość odsypałam żelatyny z opakowania, tak proporcjonalnie, miarą „na oko”. Na opakowaniu jest informacja na jaką ilość płynu wystarcza opakowanie więc trzeba sobie samemu oszacować, w zależności od wielkości zakupionego opakowania.
Ilość cukru zależy od słodyczy owoców i preferencji. Dosypuję go na samym końcu, jak owoce się zagotują.
Składniki:
300g malin
300g truskawek
200g czerwonych porzeczek
1,5 szklanki wody (do poziomu owoców)
3-4 łyżeczki cukru (lub do smaku)
żelatyna (1 opakowanie przeznaczone na 1l płynu lub proporcjonalnie z większej torebki)
Przygotowanie:
1. Owoce odszypułkować i zalać wodą. Zagotować, dosłodzić do smaku. Odstawić do ostudzenia. Całość przelać przez sito, owoce przetrzeć.
2. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelać do przetartych owoców. Dokładnie wymieszać. Miksturę przelać do pucharków, szklanek i wstawić do lodówki aż galaretki stężeją.
Można jeść samodzielnie lub z bitą śmietaną.
Smacznego!
Przepyszne są te galaretki … i o ile zdrowsze od tych z torebki:. Dziękuję za wspaniały pomysł:)
Dziękuję, bardzo się cieszę, że Ci smakowały 🙂