Tort na śniadanie? Czemu nie! W zasadzie to tylko kwestia podania, ale znacząco poprawia humor i nadaje śniadaniu wyjątkowego charakteru. W dwie osoby praca idzie szybko- jedna osoba smaży naleśniki, a druga miksuje serek z chałwą, robi kawę, herbatę i nakrywa do stołu. W między czasie Mały Pomocnik podbiera jeszcze gorące naleśniki i szybko z nimi ucieka! Zrobienie tortu z naleśników jest dziecinnie łatwe- wystarczy przekładać naleśniki raz dżemem pomarańczowym, raz serkiem chałwowym. Jeśli chodzi o dżem- koniecznie pomarańczowy! Może być kupiony, może byc domowy… ważne jest tu połączenie pomarańcza- chałwa- sezam. Pyszne!
Przepis na naleśniki
Składniki:
300g mąki
450ml mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na pół godziny.
2. Patelnię delikatnie spryskać olejem, nadmiar usunąć za pomocą ręcznika papierowego, naleśniki smażyć z dwóch stron na złocisty kolor.
Serek chałwowy
Składniki:
250g serka mascarpone
100g chałwy
łyżka uprażonego na patelni sezamu
Serek z chałwą zblendować na gładkę masę, dodać sezam i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie tortu:
1. Naleśniki układać jeden na drugim i naprzemiennie smarować dżemem pomarańczowym i serkiem chałwowym. Wierzch tortu posmarować serkiem i posypać sezamem.
Smacznego!
BTW: Czy wiecie, że jest już nowa książka Doroty Świątkowskiej?
https://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Jeśli macie ochotę wygrać książkę z autografem (tak samo jak ja), zapraszam do udziału w konkursie:
Jak robić tak super wyglądające dania, desery. Moje zawsze wyglądają jak kupa 🙁
hej, może spróbuj nakładać je wolniej 🙂 Powodzenia!