Smaki dzieciństwa. Zupa mleczna z lanymi kluseczkami

Jaki macie ulubiony smak z dzieciństwa? Coś, co przygotowywała Wam tylko mama lub babcia i czego w zasadzie w dzisiejszych czasach się już nie robi…? U mnie to była zupa mleczna z lanymi kluseczkami, zupy owocowe (wiśniowa była moją ulubioną), domowy kisiel czy kogel mogel.

Pamiętam jak kiedyś podczas pobytu na kolonii, na menu widniała zupa mleczna z kluseczkami. Ucieszyłam się, bo zawsze miło zjeść domowe śniadanko. Jakie było moje zdziwienie, kiedy na śniadanie podano mleko z makaronem zamiast mojej ulubionej zupy mlecznej! Bleh. Nie dziwię się więc, ze ludziom robiło się słabo na samą myśl o takiej zupie.

Zupa mleczna- na słodko czy na słono?

Zupa mleczna na słodko czy na słono? U mnie w takich sytuacjach zawsze dominuje smak wytrawny. Tak samo jak nie jadam leniwych klusków na słodko ani nie posypuję cukrem placków ziemniaczanych. Słodkie są tylko desery.
Próbowałam kiedyś zupy mlecznej w wersji na słodko, oprószonej cynamonem, ale dla mnie to już nie to samo, nie ten smak. Nie takie gotowała mi mama i babcia.

Jak zrobić zupę mleczną?

Zrobienie zupy mlecznej jest banalnie proste i zajmie Ci maksymalnie 10 minut. Składniki zazwyczaj mieszam na oko, ale na potrzeby tego przepisu zapisałam proporcje z ostatnio przygotowywanej zupy.

W kwestii klusków sprawa jest prosta im więcej mąki dodacie do ciasta tym kluseczki są twardsze, ale łatwiej jest nadawać im kształt. Natomiast jeśli do ciasta dodacie mniej mąki, ciasto będzie rzadsze, a powstałe kluseczki będą bardzo drobne. Przy rzadkim cieście konsystencja zupy będzie raczej przypominała rzadką kaszę mannę.

Składniki na zupę mleczną:

  • 500ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Jak zrobić zupę mleczną? Przepis krok po kroku.

Potrzebny czas: 10 minut

Z przepisy wychodzą dwie porcje zupy mlecznej.

  1. Zagotuj mleko.

    W garnku zagotuj mleko. W międzyczasie przygotuj ciasto na kluseczki.

  2. Zrób ciasto na kluseczki

    W misce dokładnie wymieszaj ze sobą jajka, mąkę i szczyptę soli. Mieszaj dotąd aż otrzymasz jednolite ciasto o konsystencji trochę bardziej gęstej niż ciasto naleśnikowe.
    Ciasto możesz też zmiksować blenderem.

  3. Przygotuj lane kluseczki

    Namocz łyżkę stołową w gorącym mleku, dzięki czemu ciasto będzie z niej łatwo odchodzić. Następnie nabieraj na nią małe porcje ciasta i wkładaj je do gorącego mleka.
    Kiedy wyłożysz ostatnią porcję ciasta całość gotuj jeszcze przez 1-2 minutki aż kluseczki będą miękkie.
    Jeśli wolisz możesz ciasto delikatnym strumieniem wlewać do mleka i całość delikatnie mieszać. Otrzymasz wtedy konsystencję tej rzadszej kaszki manny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.